Nyheder fra svinebranchen

Fortsæt med tilsætning af E-vitamin

Kornet var rigtig varmt i år, da det blev kørt ind, og det har efterfølgende været svært at køle det tilstrækkeligt ned.

Dyrlægerne hos Ø-Vet opfordrer derfor til at fortsætte med supplerende tildeling af E-vitamin i seks uger. Det meddeler de i deres nyhedsbrev.

 

Information vedrørende gult kort

Såfremt din besætning tildeles gult kort, adviseres du herom i e-boks. Din dyrlæge får imidlertid ikke den besked.

Ø-Vet minder i deres seneste nyhedsbrev om, at det er vigtigt at meddele til dyrlægen, hvis besætningen tildeles gult kort, så der er den nødvendige viden at handle ud fra.

 

Varmebehandlet korn i startfoder

Hos Nutrimin oplever de, at stadig flere kunder forespørger på det varmebehandlede korn i deres Complete-startfoderserie. Forventningen er, at det varmebehandlede korn udnyttes bedre, og samtidig belaster grisenes fordøjelsessystem mindre.

- Hos hjemmeblandere har denne mulighed hidtil ikke umiddelbart været til stede. Men nu ser vi efterhånden flere, der køber det varmebehandlede korn til hjemmeblanding af eget startfoder. Det fortæller salgskonsulent hos Nutrimin, Søren Thomsen i virksomhedens nyhedsbrev.

I nyhedsbrevet begrunder han også hvorfor, at de hos Nutrimin udelukkende bruger varmebehandlet korn i Nutrimins Complete Serie.

- Udfordringen med råt korn til smågrise er, at de først har et færdigudviklet tarmsystem omkring seks-syv ugers alderen. Derfor kan grisenes tynd- og tyktarm ikke 100 procent optage den stivelse, der forefindes i råt korn.

- Vi ønsker generelt en høj fordøjelighed i vores foderblandinger. Det skal samtidig være med en afbalanceret struktur, så mave-tarmsystemet har noget at arbejde med. Herudover er der selvfølgeligt et krav om foder med et minimalt indhold af bakterier og toksiner: kvaliteten skal være i top.

- Vi opnår det hele med varmebehandlet korn, lyder det blandt andet fra Søren Thomsen.

 

Mavesundheden hos søer er forbedret

Den nationale screening af mavesår hos søer, der blev til i et samarbejde med Seges Svineproduktion, Fødevarestyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening, blev gennemført i 2017-2019 og omfattede alle danske besætninger med over 200 søer.

Der var kun 34 besætninger, 3 procent af de sobesætninger som havde fået vurderet 20 tilfældigt udtagende somaver, der havde så mange søer med alvorlige mavesår, at de blev pålagt at udarbejde en handlingsplan mod de forventede 25 procent. Det var konklusionen efter gennemførsel af den nationale screening af mavesår hos søer i 2017-2019.

Der blev i alt indsamlet 23.266 somaver fra 1.311 besætninger i løbet af de tre år. Alle maver blev vurderet på Laboratorium for Svinesygdomme i Kjellerup. I alt havde 1.037 besætninger fået udtaget 20 somaver og afsluttet undersøgelsen. Resten af de påbegyndte besætninger, 274, havde under 20 somaver udtaget.

I alt havde 21 procent af søerne et mavesårsindex på 7-10. I undersøgelsen fra 2013 havde 37 procent af søerne et mavesårsindex på 7-10. De danske svineproducenter har altså formået at reducere andelen af søer med udtalte mavesårsforandringer med 16 procentpoint, hvilket er en reduktion på 43 procent.

På baggrund af den nationale screening for mavesår kan det konkluderes, at mavesårssundheden hos søer er forbedret siden 2013. Det meddeler Svineproduktion.dk i meddelelse nummer 1207.

 

Læs også