Det er en tung høst, der i disse uger kæmpes med i Nordjylland.

Og hos dræningsspecialisten SM Entreprenørfirma A/S i Roslev på Salling tog man gerne utraditionelle metoder i brug for at hjælpe landbruget i en presset periode, hvor regnbyge efter regnbyge har udsat høstarbejdet.

- Hvis vi kunne dræne himlen, så gjorde vi det, lyder det fra indehaver direktør og kloakmester Bugge Ericsson.

Han pointerer, at selvom firmaet i år står stærkere på maskinsiden end nogensinde, så er der trods alt begrænsninger, og at tørlægge himlen er en af dem, lyder det med et smil.

Langt over halvdelen mangler

Det er nemlig himlen, som har været mest i fokus i Nordvestjylland, hvor Bugge Ericssons virksomhed hører hjemme. Her er meldingerne, at kun godt 25 procent af afgrøderne er bjerget.

- Jeg har fuld forståelse for landmændenes længsel efter tørvejr, da det dårlige vejr også påvirker min forretning. Så længe afgrøderne står på marken, så er det selvfølgelig ikke en mulighed at komme ud og dræne.

- Rent psykologisk er det også svært at sælge drænarbejde til en landmand, som ikke ved, om han får hele sin avl sikkert og tørt i hus. Hvis nu tørreomkostningerne tømmer kassekreditten, så forstår jeg godt, at de ikke ringer til mig. På den måde er vores drænarbejde meget afhængigt af både vejret og økonomien indenfor landbruget, erkender Bugge Ericsson.

Nyt maskineri

Firmaet er dog toprustet til dræningsopgaverne i landsdelen og har fået opgraderet materiellet i drænafdelingen væsentligt.

- Vi har fået ny traktor foran den traktormonterede kædegraver. Her er vi gået væsentligt op i størrelse, nemlig fra 250 til 370 hk. Effektforøgelsen betyder også mulighed for større hjulmontering og generelt bare mere overskud.

- Foran på traktoren har vi selv designet et kombineret trækspil og rørholder. Trækspillet bruges til at trække maskinen gennem svært fremkommelige områder, således vi undgår, at hjulene graver sig ned. Rørholderne, som der er to af, har hver sin rulle rør, og kan betjenes både udefra og indefra førerhuset, forklarer Bugge Ericsson.

I foråret har man også taget en helt ny selvkørende kædegraver i drift. Det er en Inter-Drain med 420 hk.

- Maskinen er lidt mindre end den gamle, men til gengæld også lettere, og derfor også bedre egnet til dræning. Den nye selvkørende kædegraver er bygget i Holland helt efter vores ønsker, og har da også haft næsten et år under vejs fra bestilling til levering.

Nyt GPS-system

Sammen med den nye kædegraver har SM Entreprenørfirma udvidet med endnu et GPS-system.

- Vi har i mange år indmålt alle vores arbejder med GPS påmonteret kædegraverne. Herved kan vi lave et meget nøjagtigt kort, som kunden får udleveret, når arbejdet er færdiggjort. Dette gør vi stadig, men nu er tiderne også kommet til, at GPS-systemerne er blevet nøjagtige nok til at styre maskinen både horisontalt og vertikalt.

Det betyder, at satellitterne kan styre retningen på maskinen og højden på gravekæden. Herved kan man specielt på gravedybden få et bedre resultat med mere korrekt lægningsdybde, da faldet hele tiden varieres, og ikke som ved at anvende laser går i en lige linje fra punkt til punkt.

- Vi holder dog fast i det gamle system med laseren lidt endnu, da vi kender nøjagtigheden på dette, hvilket vi tvivler lidt på med satellitterne. Kald os bare konservative, siger Bugge Ericsson.

Trofaste medarbejdere

Han forklarer, at grunden til, at man hos SM Entreprenørfirma en gang imellem er lidt skeptiske for forandring, kan skyldes, at det langt hen ad vejen er de samme medarbejdere, som udfører arbejdet år efter år.

- Vi har heldigvis en god og stabil medarbejderflok, som ved, hvad de har med at gøre. De maskiner, vi kører med, og de udfordringer, vi udsættes for rent drænteknisk, kræver nogle dygtige medarbejdere, som har set noget lignende før, og som ikke er bange for at ændre i en projekteret plan.

- Man kan planlægge og projektere meget inden drænarbejdets opstart, men det er først, når man begynder at dræne, at man kan få de sidste detaljer og rettelser på plads, pointerer Bugge Ericsson, der til sidst kommer med en lille erkendelse:

- Selvom jeg ønsker tørvejr til landmændene, så er jeg også bevidst om, at min forretning afhænger af nedbør i form af regn. Jeg er af lokale landmænd, ja sågar af mine egne medarbejdere, blevet beskyldt for at danse regndans en gang imellem. Men uanset om jeg har en aftale med vejrguderne eller ej, så er jeg stoppet med at danse.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48