Ny app forhindrer graveskader ved entreprenørarbejde

Entreprenøropgaver betyder ofte gravearbejde – og farer for at grave ledninger og kabler i jorden over – det hjælper en ny app nu med at forhindre

Gravearbejde medfører ofte risiko for at grave ledninger, kabler og andet i jorden over. Det kan en ny app nu være med til at forhindre. Arkivfoto

Ifølge Rambøll måler Danmarks samlede ledningsnet cirka 750.000 kilometer fordelt på eksempelvis el-, vand- og fiberledninger. Når den lokale entreprenør eller maskinstation graver i jorden, er der derfor stor risiko for ledningsskader. For at nedbringe antallet af skader lancerede GIS4Mobile, Ifølge DM&E, for et år siden appen Ledningsinfo, der samler LER-oplysninger digitalt.

Forsyningsselskabet Konstant driver, overvåger, vedligeholder og udbygger elforsyningsnettet for mere end 220.000 elkunder i NRGi's forsyningsområde. Brian Guldbæk, der er netselskabets afdelingschef for drift og vedligehold, understreger vigtigheden af at have ét samlet overblik over, hvilke ledninger der ligger i jorden.

- Vi oplever fra tid til anden graveskader, der er forårsaget af, at entreprenørerne ikke har haft det fornødne overblik, inden de går i jorden. Det kan medføre utilfredse kunder, og samtidig skal vi bruge ekstra ressourcer på at genetablere strømmen hos de ramte elkunder. Derudover kan man i værste fald risikere at udsætte ansatte for personsikkerhedsmæssig risiko, siger Brian Guldbæk til Danske Maskinmestre & Entreprenører, DM&E´hjemmeside.

I en analyse fra 2016 foretaget af Rambøll vurderes det, at der årligt forekommer 26.000 graveskader i Danmark med omkostning på 226 millioner kroner til følge.

Læs også