Det dukker op overalt. Men få ser det

Ubemærket har græsukrudtet væselhale spredt sig i overraskende mange marker. – Men modsat agerrævehale og rajgræsser, der tydeligt ses over kornet før høst, så bemærker man ikke væselhale ved et kig ud over kornmarken, fortæller planteavler Henrik Buck.

Prøv selv at finde væselhale i denne hvedemark - der er meget. Men væselhale overses let i farten og kan i al ubemærkethed brede sig i vintersæden til et kæmpeproblem. Nyspiret væselhale er her fundet i mandags i Henrik Bucks hvedestubmark. I denne mark blev der også set væselhale sidste år. Da der skal være sukkerroer i 2022 vil stubmarken nu blive sprøjtet med glyphosat. - Som mangeårig frøavler af blandt andet engrapgræs er jeg meget omhyggelig med at holde mine marker fri for græsukrudt - så vidt det overhovedet kan lade sig gøre, fortæller Henrik Buck på Midtsjælland. Fotos: Jørgen P. Jensen Henrik Buck tester her i mandags om det bagved liggende radisefrø er klar til at blive tærsket. - Det kan være virkelig svært at få tærsket radisefrøene ud af skulperne. Men heldigvis har radiseplanterne ligget på skår i uafbrudt tørt og varmt vejr, fastslår Henrik Buck og går i gang med at tærske det skårlagte frø.

Hvor kommer de nu fra?

Det spørger planteavler Henrik Buck, der driver godt 700 hektar med frø-, salgs- og specialafgrøder lige nord for Ringsted på Midtsjælland.

For selv efter fire år med vårsæd og efterårspløjet står der alligevel et par nye og friske væselhalegræsser inde midt i en sent sået vinterhvedemark.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også