Behovet for generelle kurser på griseområdet er måske ikke, hvad det har været. Det oplever man blandt andet i griserådgivningsteamet hos VKST, og nu overvejer man hos rådgivningsvirksomheden at lave ændringer i de tilbud, der udbydes, fortæller Keld Sommer, der er koordinator for griserådgivningen hos VKST.

- Vi vil altid være klar til at lave det, som landmanden har brug for. De generelle kurser med faglig viden på griseområdet har været svære at få op og stå, men nu udbyder vi eksempelvis kurset »Grisens Pasning«, for at se, om der er bedre opbakning til det nu end før, siger Keld Sommer til LandbrugØst.

Kurset »Grisens Pasning«, der giver baggrundsviden på området er dog i første omgang udsat til 1. juni af hensyn til corona.

Genovervejer gårdkurser

Keld Sommer fortæller videre, at man hos VKST også har øje for at lave mere specialiserede kurser.

Og det får nu VKST til at overveje at genoptage en tidligere succes i form af gårdkurser, hvor alle medarbejdere på den enkelte bedrift får besøg af en eller flere rådgivere fra VKST. Det kan give bedre mening for den enkelte griseproducent, lyder det fra Keld Sommer.

- Det går ud på, at vi stykker et rådgivningsforløb sammen som kursus. Så er vi sikker på, at vi kommer hele vejen rundt, har en dag med fodring, en dag med farestald, en dag med ledelse, og har en dag med hvad der nu ellers kan være, siger Keld Sommer.

- For bedrifterne er, tilføjer han, store nok, til at man kan se fornuft i at oprette sådan et forløb. For syv-otte medarbejdere er rigeligt at bygge den slags op omkring.

Skræddersyede forløb

Han oplever at landmænd kan være tilbageholdende med at sende deres medarbejdere til kurser, der ikke er skræddersyede til den enkelte bedrift. Både af hensyn til det faglige udbytte, men også fordi den enkelte medarbejder kan være vanskelig at måtte undvære på bedrifterne.

- Vi ser det en gang imellem, at der ikke er nok medarbejdere på bedrifterne, måske fordi at der er blevet skåret ind til benet med antallet af medarbejdere. Man kan så stille spørgsmålstegn ved, om der er fokus nok på at få efteruddannet sine medarbejdere, siger Keld Sommer og fortsætter:

- Det, landmændene gerne vil have, er fuldstændig relevant viden, der kan bruges her og nu på bedrifterne, og som er tilpasset lige netop deres situation. For det er ikke altid, at tålmodigheden er den største hos landmændene.

AMU-tilskud var startskud

Men det er mere end tænkeligt, at man hos VKST vil genoptage konceptet med gårdkurser, fortæller Keld Sommer.

- Vi kan se, at det hjælper med det fokus og den opmærksomhed, vi kan give med gårdkurserne. For landmænd har et behov for at få hjælp løbende, og hvis de skærer for meget ned på de her ting, kan det komme til at bide dem i halen i den sidste ende.

- Så det er tænkeligt, at vi hiver de her kurser frem igen. Det tror jeg faktisk, at vi gør, siger Keld Sommer og tilføjer, at han og hans kollegaer hos VKST har fået gode tilbagemeldinger på gårdkurserne.

- Kursusformen gjorde, at vi kunne søge AMU-tilskud til det, og det var med til at få det skudt i gang i sin tid. Men AMU-tilskuddet var ikke så afgørende for, at vi startede det op. Det var vigtigere, at vi kunne få sammensat den pakke, som landmændene havde lyst til at få del i. Det var det afgørende, slutter Keld Sommer.