Hvordan får man varmen til vinter, uden at regningen løber løbsk? Det spørgsmål er der formentlig mange, der går og stiller sig, ikke mindst set i lyset af krigen i Ukraine, der som bekendt har fået konsekvenser for energipriserne.

Hos Alcon Alheat i Låsby mellem Silkeborg og Århus har man muligvis løsningen. For her har man udviklet fire modeller halmfyr, der lever op til de ellers skrappe miljøkrav, der er på området.

- Egentlig var vi lidt kede af de lovgivningstiltag der kom på halmfyrsdelen med krav om støvemisioner og alt det her man havde fokus på, for for os at se, er halm et fuldstændig CO2-neutralt produkt, og faktisk endnu bedre end flis og træpiller. For der går man jo og fælder skov, der laver fotosyntese, siger Lars Smidt og fortsætter:

- Halmen kommer jo fra korn, der er høstet, og er visnet, så det ikke kan lave fotosyntese mere. På den måde er det et affaldsprodukt og kører det direkte fra marken med den mindst mulige transportafstand ind til halmfyret, der leverer varmen, siger Lars Smidt og konstaterer, at det har været med til at give halmfyret et comeback i landzoner. 

Frygtede det værste

Sammen med Morten Friis Jedig overtog Lars Smidt firmaet for tre år siden. Men da corona-krisen kom, frygtede han det værste.

- Lige da corona-krisen kom, tænkte vi at nu er det definitivt slut. Men vi formåede sammen med flere, både i ind- og udland, at få udviklet halmfyr, der kunne klare de nye skærpede krav, fortæller Lars Smidt.

Halmfyrene bærer navnene Alheat 915, Alheat 1315, Alheat 1320 og Alheat 1515. Det giver mulighed for at fyre med halmballer af forskellig størrelse.

- Vores halmfyr kan fyre med de små Morten Korch-baller, dem på 12 kg, og derudover minibigballer og minirundballer. Minibigballer kan vi klare på op til 1,80 meter. Så vi har noget kapacitet. De fyr, har fået vi godkendt, der opfylder kravene, også uden støvfilter, posefilter og elektrofilter, siger Lars Smidt.

Kan være klar til vinter

Blandt producenter af blandt andet træpiller er der frygt for, at man ikke vil kunne leve op til efterspørgslen efter træpiller til vinter. Og her kan halm være et stærkt alternativ, mener Lars Smidt.

- Med de stigende priser på stort set alle varmeformer er halm kommet ind som et stærkt alternativ, for lige nu ser det ikke ud til at for eksempel træpiller falder i pris. Og elpriserne er jo også steget, hvilket jo også kan spille ind på varmeprisen, for eksempel hvis man har elvarme. Og det kan gøre halmfyret mere attraktivt, påpeger han.

- Der er virkelig mange, der har ringet, og hvis de henvendelser ender med ordrer, kommer det til at skulle gå stærkt med leverancekæden. De seneste, vi lige har sat i gang, skulle være klar til november-december, siger Lars Smidt.

- Og det interessante er, at vi både har folk med oliefyr, varmepumper og folk med træpillefyr, der ringer til os, oplyser han.