Service og rengøring af siloer er rettidig omhu

Sukup Europe opfordrer alle kunderne til at få tjekket deres kornsiloer igennem en gang om året for at forlænge levetiden og undgå nedbrud.

Service på silo-anlæg er ikke noget, alle landmænd har lige meget fokus på. Men hvis man ikke vil stå med et nedbrud, når der er allermest travlt midt i høsten, så er et servicebesøg den bedste måde at sikre det på.

Det mener Palle Jochumsen, som er serviceansvarlig hos Sukup Europe, det tidligere DanCorn.

- Det kan sammenlignes lidt med en mejetærsker. Den skal bare være klar, når der skal høstes. Den er det de færreste, der ville overveje at droppe service på, og sådan bør det også være med siloer. De skal lige så vel som mejetærskeren gerne være i orden til at klare en ny høst.

Serviceaftale

- Der er nogle landmænd, som selv påtager sig opgaven at servicere deres siloer. Og derfor oplever vi også ofte, at det desværre bliver nedprioriteret i en travl hverdag på bedriften. Det ender som regel med, at vi først hører fra landmanden det øjeblik, hvor noget i siloen bryder ned. Og så skal det gå stærkt, for landmanden kan ikke stå med en silo, der ikke fungerer, siger Palle Jochumsen videre.

Derfor opfordrer han landmændene til at tegne en serviceaftale, så landmanden får det optimale ud af sit anlæg, og at det fungerer så godt som muligt til høst.

- Vores servicemontører har den nødvendige viden og erfaring til at vurdere levetiden på de enkelte sliddele, og hvornår der skal en udskiftning til for at undgå driftstop. Det handler om rettidig omhu og om at sikre, at tingene virker, når man skal bruge dem, siger han.

Ved et servicebesøg fra Sukup får man tjekket hele siloen, såsom kornspreder, omrører, tømmesystem og eventuelt transportanlæg.

Skidt under silogulv kan være et problem

Skidt og støv kan lægge sig under gulvene i siloerne i mindre omfang. Dette sker primært under tømning af siloen, hvor den såkaldte fejesnegl sluttømmer siloen ved at trække kornet hen over det perforerede beluftningsgulv. Herved kan kornstøv, sand m.m. drysse gennem gulvets perforering.

- Derfor anbefaler vi, at man tjekker mængden af støv og skidt under silogulvet hvert år, når siloen er tom, siger Ole Laustsen, salgschef ved Sukup.

Man kan med en kraftig lommelygte se ned gennem gulvets perforering og fornemme mængden af støv under gulvet. Der kan nemt være et 2-3 cm lag, men støvet vil ved en »tæt silo« være meget tørt, da al anvendt tørreluft er passeret forbi i tørringsforløbet. Og tørt støv er fuldstændig inaktiv og uskadeligt, når det angår eventuelle skadedyr med mere.

- Er skidtet derimod mørkt ved ovennævnte tjek med lommelygten, skal man derimod være opmærksom. Så er der kommet fugt under silogulvet, sandsynligvis via en utæt gummifuge mellem fundament og siloens side. Og fugtigt støv kan eventuel give grobund for skadedyr og svampesporer, påpeger Sukup-salgschefen, og tilføjer, at ved mange års brug af siloen kan skidtlaget under gulvet være vokset og ende med at have en negativ påvirkning på luftflowet, og dermed tørrevenen.

- Så anbefaler vi, at man får taget gulvet op og renset siloens bund ud for skidt og støv. Inden gulvet lægges igen fuges siloen mod fundamentet indvendig fra, og så er siloen tæt igen, klar til mange års fortsat brug, slutter Ole Laustsen.

Læs også