Ringkøbing Fjord: Kystvandråd med anbefalinger til Miljøstyrelsen
Ifølge Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord er en bedre saltbalance i fjorden og flere vådområder i ådalene blandt de virkemidler, der kan sikre et godt vandmiljø i fjorden.

Et godt vandmiljø i Ringkøbing Fjord afhænger i høj grad af slusedriften ved Hvide Sande, konkluderer Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord i sin anbefaling til Miljøstyrelsen. Foto: Niels Finnerup, Fotogruppen MidtVest
Allerede når man læser sammendraget af den anbefaling, som Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord kort før nytår afleverede til Miljøstyrelsen, står det klart, at der er tale om et komplekst emne. Ord som epifytter, klorofylkoncentrationer, brinkerosioner og eutrofiering springer nemlig i øjnene.
Alligevel formår Kystvandrådet at få klare pointer igennem om, at vandmiljøet i Ringkøbing Fjord faktisk kan forbedres og sikres ved hjælp af få, men væsentlige foranstaltninger, der bl.a. inkluderer ålegræs og sandmuslinger:
- Vi har talt om meget tekniske problemstillinger og løsninger, og vi har haft en række eksperter ind over rådets arbejde. Men helt centralt i et godt vandmiljø i Ringkøbing Fjord er, at der er havgræsser og at der er sandmuslinger, som renser vandet og forhindrer en opblomstring af alger som vi f.eks. så det i 2019, siger formand for Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord, Ole Nyholm Knudsen.
Han er også formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Teknik- og Miljøudvalg og peger på, at reduktioner i kvælstofudledningerne fra landbruget i årevis har været set som opskriften på at sikre en levende fjord med klart vand, grønt ålegræs og fisk, der trives.
- Landbruget har i årtier - fortjent eller ufortjent - måttet lægge skuldre til en god del af skylden for, at vandmiljøet i fjorden var belastet. Nu kan vi se, at der også er andre håndtag at skrue på. Gennem knap et års arbejde i Kystvandrådet er vi nået frem til, at vandmiljøet i fjorden - lidt populært sagt - kan forbedres gennem tiltag, der inkluderer en bedre sluseoperation samt etablering af pumper ved slusen. Herudover kan vi se, at en vådlægning af ådalene vil kunne reducere kvælstofudledningen markant, siger Ole Nyholm Knudsen.
Hovedpointer i anbefalingerne
Blandt rådets hovedpointer til Miljøstyrelsen er netop, at slusen ved Hvide Sande er af afgørende betydning for fjordens miljøtilstand.
- Balancen i saliniteten i fjorden er så vigtig, at det faktisk er bevist, at man kunne have undgået fjordens kollaps efter den voldsomme algeopblomstring i 2019 med en anderledes slusedrift, fortæller projektmedarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune og landboforeningen Vestjysk, Lene Moth, der har fungeret som sekretariatsleder i Kystvandrådet.
Rådet peger derfor også på, at pumper ved slusen i fremtiden vil kunne hjælpe med at dæmme op for de ubalancer i fjordvandets saltindhold, der forventes at følge med klimaforandringerne.
Herudover anbefaler Kystvandrådet helt konkret, at der udplantes ålegræs, at Mya arenaria-sandmuslingen overvåges - og at der igangsættes undersøgelser af vegetationen, så man kan monitorere de epifytter, der i øjeblikket vokser på havgræsserne og blokerer for sollyset.
Derudover har Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord set på, hvordan man mest effektivt kan reducere mængden af næringsstoffer, der løber til fjorden. Dette gælder både kvælstof og fosfor.
- Her ser det ud til, at en genopretning af cirka 23.000 hektar vådområder i ådalene i oplandet til fjorden vil kunne reducere kvælstofbelastningen med omkring 38 procent - og dermed hente hele den kvælstofindsats, der er i den vandplan, som pt. ligger for Ringkøbing Fjord, siger Lene Moth.
23.000 hektar svarer til cirka syv procent af Ringkøbing Fjords opland, og Lene Moth tilføjer, at det sandsynligvis ikke bliver nødvendigt at lade alle 23.000 hektar oversvømme, hvis det sker i et samspil med et højere saltindhold i fjordvandet - og parallelt med den positive udvikling, som fjorden pt er inde i.
Ud over at reducere kvælstoftilledningen peger Kystvandrådet i sin anbefaling på, at etableringen af vådområder vil have en lang række positive gevinster i forhold til biodiversitet, reduktion af klimagasser og mere plads til naturen.
- Herudover viser de modeller, som Kystvandrådet har arbejdet med, at genopretning af vådområder er mere effektiv end at udlægge hele det dyrkede areal på i alt 216.000 ha i græs uden gødning. Det er ret markant, siger Ole Nyholm Knudsen og tilføjer:
- Nu håber - og forventer - vi naturligvis, at Miljøstyrelsen vil inddrage resultaterne i det arbejde, der her i løbet af 2024 følger med genbesøget af vandområdeplanerne for Ringkøbing Fjord.