På væggen ved LandboNords socialkonsulent i Brønderslev hænger et stort familiefoto af familien Thaagaard. Årstallet er 1918, og tre generationer står i deres fineste tøj foran stuehuset i Sønder Harritslev.

Hvordan de 31 familiemedlemmer klarede deres generationsskifte, melder historien ikke noget om, men for både socialkonsulent Mette Neist og rådgivningschef i LandboNord, Merete L. Andersen, har der med garanti været knaster på vejen.

- Der er heldigvis meget, der har ændret sig siden for 100 år siden, men både i generationsskiftet dengang og i dag kan der være mange følelser i spil. Følelser, som ofte står i vejen for et succesfuldt generationsskifte, siger Merete L. Andersen.

Socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist, møde flere af sine kunder, som står over for at skulle i gang med et generationsskifte, men ikke helt ved, hvordan de skal gribe det an.

- Fundamentet for generationsskiftet skal altid være på plads. Måske mangler familien at få forventningsafstemt med alle involverede. I de tilfælde er mit råd at få talt om det – og om nødvendigt med en deltager udefra, der kan holde styr på, hvad der bliver sagt, siger Mette Neist.

Få en køreplan 

Og det er nødvendigt at tage det, der bliver sagt, alvorligt. Merete L. Andersen rådgiver flere landmænd, som har brug for en køreplan for generationsskiftet. I samarbejde med familien går hun ind og analyserer, hvilke kompetencer det kræver for næste generation at drive landbrugsvirksomheden videre.

- Før i tiden var det først og fremmest vigtigt, at sønnen eller datteren, som skulle overtage landbruget, var god til at passe dyr. I dag er landbrugene blevet så store, at man i lige så høj grad skal være en god leder for virksomhedens ansatte. Derfor er det vigtigt, at personen både har øje for bundlinjen, og samtidig er en god leder, som evner at stå i spidsen for en attraktiv arbejdsplads, siger Merete L. Andersen.

Strategiforløb kan hjælpe

Uanset hvad dåbsattesten siger, så er det altid en god idé at have gjort sig tanker om fremtiden. Flere landmænd har allerede haft succes med at investere i et strategiforløb med LandboNord. Her bliver lagt en plan for alle aspekter af virksomheden – også en plan for et eventuelt generationsskifte.

- Med et strategiforløb sikrer du, at der er en plan A – men nok så vigtigt også en plan B, som du får ned på papir. Planen har delmål, eksempelvis kompetenseudvikling af søn eller datter, så alle ved, hvad der kræves af hinanden. Ryger plan A i vasken undervejs, skulle plan B gerne sikre, at der ikke går værdifuld tid med at overveje, hvad der så skal ske, siger Merete L. Andersen.