Seges fraråder at afdække ensilagen med bildæk
Brug kun gode dæksider på ensilagen, læg en vommagnet i køerne og hav eventuelt en magnet på fuldfoderblanderen for at undgå fremmedlegemer i køerne. Det er anbefalingerne fra specialkonsulent Peter Raundal fra Seges.

Seges direkte fraråder afdækning med almindelige bildæk, da de er langt mindre holdbare end dæksider fra lastbiler, og dermed øger risikoen for at afgive trådrester til ensilagen. Arkivfoto
- Bruger I dæk eller dæksider til ensilageafdækning, så tjek dækkenes kvalitet efterhånden som I tager dem af. Kassér med det samme de dæk, der ikke kan klare et år mere, og bestil nye inden næste ensileringssæson. Skal I måske afdække med sække med perlegrus i stedet?
Specialkonsulent Peter Raundal fra Seges Kvæg giver på landbrugsinfo.dk en række gode råd til, hvordan man undgår, at køerne får metal i netmaven.
Seges direkte fraråder afdækning med almindelige bildæk, da de er langt mindre holdbare end dæksider fra lastbiler, og dermed øger risikoen for at afgive trådrester til ensilagen.
En nylig undersøgelse fra Københavns Universitet i 2018 bekræfter nemlig, at dækkanttråd, hegnstråd og andet ståltråd stadig er årsag til en del skader i netmaverne. I undersøgelsen blev der ikke fundet dåserester i formaverne hos kreaturerne. Heller ikke ved en undersøgelse fra 2004 på slagtekøer og en undersøgelse fra 2012 af døde køer blev der fundet dåserester i køerne.
Vommagneter redder koliv
Ifølge Peter Raundal så handler det først og fremmest om at holde en god foderhygiejne, så der ikke kommer metalstykker i ensilagen.
- Skulle der alligevel have sneget sig et stykke metal med i foderet, er vommagneter en billig og effektiv måde til at undgå, at køerne får skader eller dør på grund af læsioner fra fremmedlegemer. Ovennævnte undersøgelse bekræfter nemlig, at vommagneter i stor grad fanger de metalstykker, der kan give skader i netmaven.
Anbefalingen fra Seges lyder derfor, at man forebyggende lægger magneter i alle sine køer og i kvierne ved konstateret drægtighed. En vommagnet koster 10-25 kroner, så det er en billig måde at sikre sine køer på. Vommagneter taber deres effekt, hvis de fyldes op med metalstykker. Har man erfaring med, at det sker, for eksempel hvis man finder en overfyldt magnet ved obduktion af en ko, kan man fint lægge endnu en magnet i de ældre køer. De påvirker ikke koen.
Rens magneten på blanderen
De fleste fabrikanter af fuldfoderblandere har magnetløsninger, der kan monteres enten på snegle eller låge i blandekarret, og Seges er i øjeblikket ved at undersøge, hvor gode de er til at fange metalstykker.
De foreløbige resultater tyder på betydelige forskelle mellem magnetløsninger på markedet.
- Under alle omstændigheder er det vigtigt at rense magneten jævnligt. Sæt det på som en fast opgave sammen med øvrigt vedligehold af fuldfoderblanderen. Vær opmærksom på, at magneter i foderblandere er meget kraftige, så rens ikke magneterne med de bare hænder, da metallet sidder utroligt godt fast, og der derfor er stor risiko for, at man skærer sig, lyder rådet fra specialkonsulenten hos Seges.