Klimaforsikringer er på vej

Det utilregnelige sommervejr får nu forsikringsselskabet Blue Oak Broker til at tilbyde klimaforsikringer til danske landmænd.

Landbruget har måttet notere sig et tab i milliardklassen på grund af det ugunstige vejr i denne sommer. Mangel på afgrøder og dyre opkøb af foder har gjort det svært at være landmand. 

Men nu åbner forsikringsselskabet Blue Oak Broker for salg af klimaforsikringer, oplyser DR.

- Sidste år var der for meget nedbør, og i år har vi haft den her tørke, som virkelig har ramt rigtig mange landmænd hårdt. Vi har fået mange henvendelser omkring det, så selvfølgelig har vi valgt at sætte fokus på det og tage dialogen både med de enkelte landmænd og med landbrugets organisationer, siger Erik Bring, der er  direktør i Blue Oak Broker til DR P1-programmet Public Service .

Han tilføjer, at selskabet er i dialog med cirka 30 danske landmænd om at tegne en klimaforsikring.

En dyr affære

Det er ikke en billig affære, hvis man vil forsikre sig mod vind og vejr. Ifølge selskabet kommer forsikringerne til at koste op mod fem procent af forsikringssummen årligt, og der bliver en selvrisiko på 100.000 kroner som minimum.

Men ifølge direktør for planter i Seges, Troels Toft, vil der formentlig ske en udvikling på den front i de kommende år, ikke mindst på grund af sommerens tørke.

- Dem, der har haft de helt store tab, føler sig sårbare efter sådan en sæson. De står jo magtesløse over for den situation, de er havnet i. Kan man forsikre sig ud af det, giver det jo en noget roligere nattesøvn, siger han.

Og det vil give mening at prøve at beskytte sig økonomisk mod ustadigt vejr, mener han.

- Hvis vi lytter til meteorologerne og klimaforskerne, så tyder det på, at klimaet udvikler sig i en retning, hvor tingene bliver mere ekstreme. Vi kan få langt mere våde sæsoner, vi kan få langt mere tørre sæsoner. Det gør, at vi som landbrug, som er så afhængig af naturen, skal prøve at kigge på, om vi kan dække os bedre af, siger Troels Toft til DR.

Læs også