- Det ligner altså blod. Udmeldingen kommer fra en af de 15 børn, der er med på en af årets 104 madskoler, som 4H afvikler landet over. Det sker i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

- Nej, det synes jeg altså ikke, lyder det fra en af de andre deltagere, der ligesom de øvrige rundt om bordet betragter, hvordan den dybrøde farve, der er opstået ved at røre paprika, citronsaft, honning og olie sammen, langsomt glider ned over en bleg kylling.

I madkundskabslokalet på den lokale skole er kyllingen nu lagt i oven på en bund af skiveskårne kartofler, gulerødder, løg og tilsat hvidløg, timian og vand.

Det hele er klargjort og tilberedt af de mange ivrige børn, der sammen med fire voksne ledere og to juniorinstruktører arbejder målrettet med et af dagens måltider, der også byder på »Hulk-pandekager« – grønne af blendet spinat.

 

Teamwork og sunde råvarer

- Det er vigtigt, at børnene har det sjovt og deltager i et socialt fællesskab samtidig med, at de lærer om forskellige fødevarers tilbliven, om behandling og tilberedning af mad, men også om hvordan man undgår madspild, lyder det fra Manja Poulsen, der efter at have hjulpet på 4H-madskole to år i træk nu fungerer som leder.

Hun suppleres af Aff Hjarnø, der for 15 år siden var blandt initiativtagerne til 4H’s madskoler.

- Det handler også om at børnene lærer om sunde råvarer, om at tage ansvar og om hvordan man begår sig i et køkken. De lærer teamwork, men også om hvordan man behandler andre, når de sammen sidder og spiser den mad, de har tilberedt i fællesskab.

 

Madbog af stjernekok

Blandt lederne på madskolen er også Agnes Mostawsa, der er med for andet år i træk.

- Børnene lærer også om, hvordan maden kan laves på forskellige måder. Til det brug er der til årets madskoler udarbejdet en madbog, hvor der er en række køkkentips, kostråd, men også opskrifter på de mange forskellige retter, vi laver.

Det er kokken Per Thøstesen, der blandt andet også er kok for Danmarks fodboldlandshold, som for sjette år i træk har lavet Madbogen, der er skrevet i et let forståeligt sprog.

Agnes Mostawska er selv mor til to piger, der har været med på madskole i et par år.

- Det er utroligt, hvor meget de lærer, og hvor stor en glæde det efterfølgende bibringer dem at være med til at lave mad derhjemme. Min ene datter var i forvejen rigtig god i et køkken, mens min anden datter altid har evnet at brænde selv vand på. På madskolen oplever hun at tingene lykkes og får de nødvendige små sejre, så hun igen har lyst til at være med i et køkken.

 

Besøg på 4H-gård

På madskolerne lærer børnene også om nogle af de vigtigste begreber i madkultur. De lærer om fødevareproduktion og om at såvel de dyr som planter vi spiser, godt kan være købt i for eksempel Rema 1000, men er lavet af danske landmænd.

Aff Hjarnø fortæller, at man bruger danskproducerede fødevarer, og deltagerne får kendskab på forskellen mellem konventionelt og økologisk landbrug, hvilket man også er bevidste om, når der handlers ind til madskolen.

- Vi har fokus på madspild og har derfor en spand stående, som bliver fyldt med alle de uforarbejdede grøntsagsrester, alt fra kartoffelskræller til toppen på gulerødder og resterne af de pressede citroner som opstår ved madlavningen.

- Det tager jeg med hjem til mine grise på den lokale 4H-gård, og senere på ugen kommer børnene ud på 4H-gården og ser, hvordan grisene omsætter det, fortæller Aff Hjarnø og fortsætter:

- Dermed får børnene mulighed for at se landbrugets dyr og lærer, at nogle dyr er hobby- og kæledyr, mens andre er rene produktionsdyr.

 

Learning by doing

- En af de sidste dage inviterer vi alle forældre til at komme og sidde med til bords og spise den mad, børnene har lavet i løbet af dagen, oplyser Aff Hjarnø, der synes, at madskolerne naturligt hører til som en del af 4H’s profil.

- 4H har altid arbejdet med learning by doing (at lære ved at udføre, red.), og da 4H tog sin begyndelse i USA i begyndelsen af 1900-tallet var formålet at lære børnene forskellige færdigheder om blandt andet dyrkning af grøntsager i 4H-haver, som de så senere kunne lære deres forældre.

- Med madskolerne håber vi, at børnene lærer om sund kost, får viden om madpyramider og de forskellige kostråd, men også har lyst at være med at lave mad derhjemme.