Der er langt mellem de islandske sweatre og fløjlsbukser på Kalø Økologisk Landbrugsskole ved Rønde på Djursland. Derimod viser skolen et moderne billede af nutidens ungdom med iPads, nyere biler på parkeringspladsen, moderne klasselokaler, sund mad i køkkenet og unge, som ikke holder sig til Djurslands smukke natur, men tager ud i verdenen for at arbejde og samle erfaring. I starten af 00’erne var livet ved at rinde ud af skolen.
- Det var pludselig ikke sexet at være landmand mere, og landmændenes sønner og døtre valgte at gå andre veje, fortæller forstander Morten Erbs.
Elevantallet var vigende og skolen, som dengang var den mindste i Danmark, måtte se sig om efter en løsning for at overleve.
En fusion mellem den Økologiske Jordbrugsskole i Vildmosen og Kalø Landbrugsskole i 2003 blev en realitet og det fik pustet nyt liv i skolen, som nu havde økologien som omdrejningspunkt.

Samfundet påvirker elever

Det tiltrak elever og især de seneste år har elevværelserne være fyldte.
- Man indså jo nok for alvor der, at økologien var kommet for at blive, og det samfundsaspekt har bestemt også været medvirkende til, at vores elevantal på få år er langt mere end fordoblet, fortæller Morten Erbs. Der er omkring 140-160 årselever.
For økologi er »in« og mange målsatte unge vil den vej.
Der er langt imellem de elever, som drømmer om en gård med 500 køer, hvor Arla-lastbilen afhenter mælken og kødet sælges til Danish Crown.
De unge på den økologiske landbrugsskole har en helhedstanke om at lave et produkt, som måske ikke er magen til størstedelen af det, de danske landmænd producerer. De vil følge produktet til dørs og være med i forarbejdningsprocessen og salget.

Tre veje ind

Der er tre veje ind på skolen. Den almindelige landbrugsuddannelse, EUX, som giver en studentereksamen samtidig med, at man læser til landmand. Og så er der den internationale vej »Global Organic Farmer«, hvor unge med en studentereksamen eller måske en bachelor eller kandidat kommer for at bygge videre på den uddannelse, de allerede har, eller for at give deres liv et ekstra eller andet perspektiv.
- Vi får flere elever, som har indset, at glæden for dem ikke skal skabes på Facebook, men ved at producere sunde fødevarer og passe på vores jord, siger Morten.

Eget skolelandbrug

Den typiske elev er ikke længere landmandssøn eller -datter, men måske en person, som har en længere uddannelse bag sig, men som aldrig har kørt en traktor eller malket en ko.
Det sætter krav til undervisningen og giver skolelandbruget en stor berettigelse.
- Al undervisning starter her, fortæller Morten Erbs.
Der er en mindre jersey-malkekvægsbesætning, hvor der lige er etableret nyt malkeanlæg. Tyrekalvene fedes op til slagt. Så er der otte søer plus slagtesvin, 400 æglæggere, slagtekyllinger, ænder, får og geder.
- Vi skal til at have kaniner. De har en høj foderudnyttelse og en høj reproduktionscyklus. Samtidig er der en rigtig god kødkvalitet, siger Morten Erbs, som gerne vil skubbe lidt til både elevernes og forbrugernes tanker om, hvad der er »normalt«.
Der er planteavl og grøntsatsproduktion på stedet.
Alle produkter bruges først og fremmest i skolens køkken til eleverne. Her ud over sælges en del i deres gårdbutik, mens der også er salg til restauranter og dagligvarebutikker.

Skal forebygge - ikke behandle

Skolen har et stort fokus på biologi og økonomi.
- Vi kan ikke bare køre ud og kurere noget med et sprøjtemiddel, vi skal vide hvorfor problemet opstår og forebygge det. Og så er vi nød til at have en helhedstanke og tænke økonomi ind allerede fra starten, forklarer Morten Erbs.

Åbent hus

Den unge forstander er stærkt overbevist om, at hans elever er et alternativ til den konventionelle landmand. En landmand, som har helhedstanken helt inde på livet, er faglig, kreativ og som tør at anskue fremtiden på en anden måde. Det er elever som har økologien tæt inde på livet og som er innovative og fremtidsparate.
Lørdag den 3. februar er der åbent hus på Kalø Økologisk landbrugsskole fra klokken 10 til 14.
- Vi uddanner ikke elever til sognet, men til hele verden, lyder det fra Morten Erbs.