Landbrugsuddannelsen har en helt særlig uddannelse for studenter, hvor man kan opnå merit i landbrugsuddannelsen og dermed blive faglært landmand på kun 2½ år.
 -De unge som vælger at tage studenterlinjen hos os, de har ofte en drøm om at blive dyrlæge eller rådgivere og bruger så landbrugsuddannelsen som et solidt fundament. Mange vælger dog også at finde et lederjob i landbruget eller etablerer sig som selvstændig landmand,” fortæller Jim Christensen, lærer og forløbsansvarlig for studenterne på Gråsten Landbrugsskole. 

På Gråsten Landbrugsskole starter der hvert år cirka 20 unge på Studenterlinjen, og igen i år er holdet godt fyldt op til skolestart efter sommerferien.

Fælles interesse for landbrug 
I august 2012 var det de to nyudsprungne studenter Niels Juul Belling fra Middelfart og Morten Maigaard Sørensen fra Esbjerg, som flyttede ind på deres værelser på Gråsten Landbrugsskole for at tage studenterforløbet.

- Jeg kan huske, at jeg var fyldt med spænding, gåpåmod samt begejstring over, at skulle tilbringe de næste fire måneder sammen med folk, der var ligeså begejstret for landbrugserhvervet som mig selv, fortæller Niels Juul Belling. 

Samme oplevelse havde Morten Maigaard Sørensen: 
- Det var helt tydeligt at mærke, at vi alle havde en fællesnævner som interesse nemlig landbrug, hvilket ikke var tilfældet i gymnasiet, siger Morten Maigaard Sørensen.

De to venner læser i dag henholdsvis Jordbrugsøkonomi og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. 
- Livet på skolen var en rigtig god tid. Der var en samlet ånd omkring landbruget, som forenede os både i det faglige men også det sociale. Miljøet på landbrugsskolen er båret af et stærkt sammenhold, hvor man mærker man vil hinanden det bedste. Et miljø som først og fremmest stammer fra de meget engagerede, venlige og jordnære lærere, som altid møder én i øjenhøjde. Jeg fik en bredere forståelse af landbrugserhvervet og dets forskellige produktionsformer og især en dyb forståelse af, hvordan en landbrugsproduktion helt praktisk fungerer, det har været til stor gavn på mit nuværende studie, påpeger Niels Juul Belling.

Hans interesse ligger inden for investering og kapitalanbringelse. Her står landbruget også over for en stor udfordring, som han gerne vil være en del af løsningen af. 
- En ting af sikkert. Studenterforløbet har kun givet mig flere muligheder, og jeg ville nødigt have undværet det, siger han.

Praktisk viden er en fordel på universitetet
Morten Maigaard Sørensens interesse ligger inden for kvæg, og han mærker tydeligt, at undervisningen fra landbrugsskolen i dag kommer ham til gavn på universitetet. 

- Jeg har opnået et bredt kendskab til det praktiske erhverv som helhed. Underviserne er yderst kompetente og engagerede. Det jeg drager allermest nytte af i dag er den brede praktiske forståelse af primærerhvervet, som jeg fik med mig. Den har været og er stadig guld værd i mit nuværende studie, der til tider er fjernt fra praksis. Det tror jeg mange af mine medstuderende på universitetet misunder mig. Udover det, så fik jeg et rigtig bredt og solidt netværk, som jeg helt sikkert har draget nytte af og vil gøre i fremtiden understreger han.  

De to venner har sammen startet en naturpleje- og afgræsningsvirksomhed, som de driver ved siden af deres studie.

Brug hænderne og hovedet
Landbrugsuddannelsen er kombineret teori og praktik og passer derfor rigtig godt til de unge, som gerne vil lære noget på den praktiske måde. 
- En landbrugsskole opfattes af vores elever på lige linje med et efterskoleophold eller højskoleophold, eneste forskel er, at her får man et uddannelsesbevis med sig, når man er færdig. Der opstår en helt særlig stemning på skolen, når unge med samme interesser, altså dyr, natur, planter, teknik, maskiner og økonomi, de er sammen. Den energi kan vi mærke, og engagementet hos eleverne er tårnhøjt, og samtidig er frafaldet rekordlavt i forhold til andre erhvervsuddannelser, forklarer Jim Christensen.


Det synspunkt bakkes op af Morten Maigaard Sørensen: 
- Det var rigtig godt at bo på skolen under uddannelsen. Det sociale miljø er fremragende – og med den fælles interesse, som vi deler, så bidrager det sociale miljø til stor faglig sparring og inspiration. Fællesskabsfølelsen lever også i bedste velgående, slutter Morten Maigaard Sørensen.  

Mandag den 18. juni kan unge med interesse for dyr og landbrug komme til informationsmøde på Gråsten Landbrugsskole og høre om mulighederne for at blive optaget på Studenterlinjen eller en af landbrugets lederuddannelser.