Ukraine er på vej mod EU. Men landets landmænd står stadig udenfor de afgørende samtaler om fremtidens fælles landbrugspolitik. Det er erfaringen efter møder i Bruxelles med både EU-parlamentarikere, embedsmænd og landbrugsorganisationer i Italien og Frankrig, fortæller Andrii Dykun, formand for Ukraines landbrugsråd.

Han mener, at nogle af opfattelserne i EU-systemet beror på misforståelser.

- Mange i EU kender Ukraine som Europas kornkammer. Men det billede er ofte baseret på fejlopfattelser: At jorden kontrolleres af oligarker, at vi oversvømmer EU’s markeder, og at vi vil suge til os af EU’s støtteordninger, når vi bliver medlemmer, lyder det fra Dykun.

Men virkeligheden er en anden, siger han. Omkring 80 procent af Ukraines landbrugsvirksomheder er små og mellemstore, og mange drives som familiebrug. Samtidig kæmper tusindvis af bedrifter med konsekvenserne af krigen – minerede marker, missilangreb og ødelagte bygninger.

- De fleste ukrainske landmænd ønsker ikke subsidier, men forudsigelige regler og fair adgang til markedet, siger formanden.

Frygten i EU – og behovet for dialog

Under møderne i Bruxelles mødte Dykun og hans delegation skepsis fra flere sider. Særligt blev frygten for, hvad ukrainsk medlemskab vil betyde for EU's fælles landbrugspolitik (CAP), bragt op.

- En sagde direkte: »Hvis Ukraine kommer med i EU, hvad er der så tilbage til os i CAP?«. Først lød det som en konfrontation. Men da vi forklarede, at vi ikke er ude efter støttekroner, men regeladgang, ændrede samtalen karakter, fortæller Andrii Dykun.

Dialogen med især italienske og franske landbrugsrepræsentanter viste, at også deres bekymringer handler om specifikke produkter som kylling, sukker og korn. Og at de ligesom ukrainske kolleger ønsker mere fair og gennemsigtige regler.

Tid til at handle – før det er for sent

Ifølge Andrii Dykun er det altafgørende, at Ukraines landbrug ikke venter med at engagere sig i EU-politik til efter et eventuelt medlemskab.

- Vi skal forklare, hvem vi er – ikke oligarker, men uafhængige producenter. Vi skal vise, hvad vi har brug for – ikke almisser, men klare og retfærdige regler. Og vi skal finde fælles grund med europæiske landmænd, som også føler sig svigtet af markeder, politik og geopolitik.

Han opfordrer til mere direkte dialog landmænd imellem.

- Det er ikke kun regeringer og donorer, der skal tale sammen. Vi landmænd skal også. For det er vores levebrød, det handler om, slutter Andrii Dykun.

Det er over et år siden, at EU indledte forhandlinger om at give Ukraine medlemskab af unionen. Men forventningen er, at der vil gå flere år, inden det krigshærgede land kan blive medlem af EU.

Ukraine er kendt som verdens kornkammer, og på de ukrainske marker er der også danskere i aktion. Billedet her stammer fra sidste års høst. Arkivfoto: Peter Hansen

Ukraine er kendt som verdens kornkammer, og på de ukrainske marker er der også danskere i aktion. Billedet her stammer fra sidste års høst. Arkivfoto: Peter Hansen