Top Gear-legende tager hul på landbrugsdebat
Tv-programmet Top Gears legendariske vært Jeremy Clarkson har fået slået hul på en debat om landbrug i Storbritannien. Nu har premierminister Boris Johnson blandet sig i debatten.

Der er brug for mere støtte til landmænd i Storbritannien, mener Jeremy Clarkson, der her ses fra sin tid som vært i tv-serien Top Gear. Foto: Tony Harrison via Flickr
You can live without heat and clothing and even sex. But you cannot live without food. Please support British farming.
— Jeremy Clarkson (@JeremyClarkson) June 13, 2022
»Du kan leve uden varme og tøj, og tilmed uden sex. Men du kan ikke leve uden mad. Støt venligst landbrug i Storbritannien«.
Ordene stammer fra Jeremy Clarkson, der nok mest vil være kendt som en mangeårig vært for BBC’s bilprogram Top Gear, men som, efter at være blevet fyret hos den britiske mediegigant, har lavet programmer for streamingtjenesten Amazon Prime.
Her har han senest fået gode anmeldelser for serien »Clarkson’s Farm«, hvor han prøver kræfter som planteavler på en cirka 400 hektar stor bedrift i Oxforshire i midten af England, nord for London.
Og programserien har gjort ham mere opmærksom på de udfordringer, som landbrug har, også i det engelske, hvilket har afstedkommet opfordringen.
For Clarkson oplever udfordringer med det landbrug, han driver.
- Vi er blevet bedt om at øge biodiversiteten, men når vi prøver på det, får vi at vide af lokale myndigheder, at det ikke kan lade sig gøre. Det skal der laves om på, siger Clarkson i en video.
Kontroversiel udmelding
I det britiske er der generelt delte meninger om Clarkson, og hans tweet har, udover at kaste 77.701 likes af sig i skrivende stund, også skabt stor debat om landbrugets status på øerne og landbrugsproduktion i det hele taget.
- Man kan også leve uden at slå dyr ihjel. Landmænd kan blive betalt for at lave noget andet. Vi betaler dem i forvejen, skriver én i en kommentar, mens britiske landmænd også bliver skudt i skoen, at de stemte for at forlade EU i sin tid.
- Er det det samme britiske landbrug, der i overvældende grad stemte for brexit, men som nu bliver taget ved næsen af regeringen. Er det dét britiske landbrug, vi skal have ondt af, skriver en anden.
At britiske landmænd skulle have stemt for at forlade EU, er dog en sandhed med modifikationer. Flere analyser har vist, at der ikke var forholdsvis flere landmænd, der stemte for brexit, end der var i befolkningen som helhed.
Boris J. blander sig
Clarksons udmeldinger er ikke faldet for døve ører hos den britiske regering. Senest har selveste premierminister Boris Johnson reageret på tweetet via officielle regeringskanaler.
- Jeg håber meget, at du har fået set på regeringens fødevarestrategi. Meget af den handler netop om at støtte vores egen fødevareproduktion, spise mere af det, vi selv dyrker, og selvfølgelig at vi skal dyrke mere, siger Johnson i en video på YouTube og fortsætter:
- Det, vi ønsker at gøre, er at støtte landmænd på alle mulige måder. Det handler især om at sørge for, at de har den nødvendige arbejdskraft til rådighed, men også ved at støtte dem i forhold til brændstofudgifter og udgifter til handelsgødning, siger premierministeren.
Aftale har skabt vrede
Det hører med til historien, at den britiske regering i slutningen af 2021 indgik en frihandelsaftale med New Zealand, der ifølge den konservative regerings egne beregninger vil gøre ondt på britiske landmænd.
Tal har således vist, at aftalen forventes at påvirke britisk landbrug negativt med i størrelsesordenen 150 millioner pund, eller hvad der svarer til 1,3 milliarder danske kroner. Og det har ikke overraskende fået kritik hos den britiske landbrugsorganisation, National Farmers Union.
Den her aftale giver enorme ulemper for landbrug. Det kan skade bæredygtigheden hos mange britiske landbrug flere år frem, sagde en NFA-talsmand tidligere på året til avisen The Independent.
Omvendt har aftalen også medført kritik hos Verdensnaturfonden (WWF, red.), for aftalen, der stort set ikke sætter nogen grænse for, hvor meget New Zealand må eksportere til Storbritannien, åbner ifølge WWF »døren på vid gab for madvarer, der er produceret på måder, der skader naturen og sætter yderligere skub i klimakrisen«.