Dave blev landbrugets internetsensation: Kendt no-till-landmand død i trafikulykke

Landmanden og internetsensationen Dave Brandt, der blev kendt for sin medvirken i et viralt meme-format på internettet, er omkommet i en trafikulykke i weekenden.

- Det er ikke meget, men det er ærligt arbejde.

Sådan oversættes det velkendte mantra, »it ain’t much, but it’s honest work«, som internetfænomenet Dave Brandt er blevet forbundet med siden en bruger anvendte hans billede i en »meme« på Reddit i december 2018.

Den 21. maj blev han igen genstand for mediernes opmærksomhed, dog denne gang på en mere kedelig baggrund, nemlig da det blev meddelt, at han var omkommet efter en trafikulykke dagen forinden.

Pionær inden for no-till

Den verdenskendte landmand fra Ohio, USA, havde først og fremmest gjort sig bemærket som en forkæmper for no-till-principper i landbruget. Han købte sin gård i 1971 og måtte undervejs ændre praksis efter at have set, hvordan jordene på hans bedrift eroderede.

Ifølge No-tillfarmer.com importerede han den første kendte no-till-såmaskine til USA i 1975 – en Moore-såmaskine fra Irland – og i 1978 begyndte han at drive planteavl på 1.150 hektar med majs, soja og hvede.

Ohio-landmandens tidlige læringer om no-till-metoder resulterede i, at de amerikanske landbrugsmyndigheder, USDA, i 2012 startede et jordundervisningsprogram fra Dave Brandts gård for at udbrede kendskabet til jordbevaringsteknikkerne. Billedet af Brandt, der gik viralt, blev taget under en videooptagelse det år, da USDA interviewede ham om hans arbejde.

- Den 76-årige landmand fra Ohio Dave Brandt var kendt på tværs af landbruget som en guru inden for no-till og dækafgrøder. Han forklarede, at hans skifte til no-till var drevet af et behov for at reducere jorderosion, skriver det amerikanske branchemedie Progressive Farmer.

Det medførte, at den velkendte landmand tidligere i år blev hædret af gruppen »No-till on the Plains« med sin første »Legacy Award«, som også blev opkaldt efter ham.

Læs også