bannerPos

Cirka 20 vildsvin formodes dræbt af svinepest i polsk skovområde

Der er fundet yderligere cirka 20 vildsvin, der formodentlig er døde af svinepest, i de vestlige skove i Polen, oplyser chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, til Finans.
19-11-2019 15:49

Et stort antal vildsvin i det vestlige Polen er tilsyneladende smittet med svinepest, skriver Finans.

Den frygtede sygdom svinepest viser sig nu at være udbredt i skovområder i det vestlige Polen nær grænsen til Tyskland. Det skriver Finans.

For få dage siden blev smitten første gang konstateret i et trafikdræbt vildsvin i området. 

- Ifølge vores oplysninger er der i skovene fundet yderligere omkring 20 døde vildsvin, som må antages at være døde af svinepest, oplyser chefkonsulent Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen, til Finans.

Dermed er sygdommen sprunget 300 kilometer mod vest og er nu omkring 80 kilometer fra grænsen til Tyskland. Hvis blot et enkelt smittet vildsvin når ind over den tyske grænse, vil eksporten fra Tyskland, der er EU's største eksportør af svinekød til fjerne markeder som Kina, omgående lukke. Det vil betyde et kæmpe overbud af svinekød i Europa med markante fald i prisen til følge. 

Tiltag

- Ifølge Stig Mellergaard er det formentlig henkastet, inficeret madaffald, som har spredt smitten til vildsvinene i det vestlige Polen, skriver Finans. 

Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, fortæller, at karantænereglerne for de lastbiler, der har været i det vestlige Polen og det østlige Tyskland, nu er blevet skærpet.

- Vi går nu i gang med at se på, om vi kan gøre mere ved grænseovergangene - inklusive lufthavne og færgehavne - for at informere om, hvordan smitten spredes, fortæller han til Finans.

I Danmark har de danske myndigheder og jægere i to år nedskudt alle vildsvin, der lever i naturen, på nær 30-40 dyr, der ifølge Stig Mellergaard forventes skudt i løbet af vinteren.

- Det er klart, at vi ser på udviklingen med bekymring. De polske fund betyder, at vi igen minder både jægere, lastbilschauffører og andre, der kommer i områder med afrikansk svinepest, om at følge vores råd og blandt andet undlade at tage kød med hjem til Danmark, lyder det i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

mip

Komplicerede regler for unge i landbruget

Generelt må børn under 18 år ikke beskæftige sig farlige maskiner. Patriotisk Selskab beskriver nogle af de mange regler for børn og unge i landbruget.

Sodødeligheden blev sænket med 35 procent

For at bringe sin besætnings sodødelighed ned har Hans Christian Carstensen ændret praksis, så der er indført mere overvågning af søerne. Det har været med til at sænke dødeligheden 35 procent inden for de seneste tre år.

Hold på søerne og få en nem merindtjening

Beregninger fra Velas svinekonsulenter viser, at der kan være en fortjeneste på 180-280.000 kr. om året ved at øge overlevelsen af søer med fem procent.

Russisk hvedeproduktion nedskrives

Efterhånden som den russiske hvedehøst skrider frem, har det vist sig, at udbytterne i år ikke bliver så gode, som tidligere forventet. Derfor nedskriver det russiske konsulentbureau Sovecon nu den samlede russiske hvedeproduktion for 2020.

Kommer olieprisen nogensinde op igen?

Olieprisen har fundet sig et mere stabilt leje efter måneder med voldsomme udsving. Set i forhold til februar måned, så er olieprisen dog stadig lav, og det er nu spørgsmålet, om vi nogensinde igen vil se en oliepris på niveauerne fra før coronakrisen.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

- Med den nye aftale vil vi sikre sukkerroerne i Danmark

Troels Frandsen er ny formand for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked. – Nu har vi netop indgået en fornyet aftale med Nordic Sugar, der skal medvirke til at sikre den fortsatte sukkerroedyrkning i Danmark, fastslår han.
Side 1 af 1876 (37510 artikler)Prev1234567187418751876Next