Cirka 20 vildsvin formodes dræbt af svinepest i polsk skovområde

Et stort antal vildsvin i det vestlige Polen er tilsyneladende smittet med svinepest, skriver Finans.

Den frygtede sygdom svinepest viser sig nu at være udbredt i skovområder i det vestlige Polen nær grænsen til Tyskland. Det skriver Finans.

For få dage siden blev smitten første gang konstateret i et trafikdræbt vildsvin i området. 

- Ifølge vores oplysninger er der i skovene fundet yderligere omkring 20 døde vildsvin, som må antages at være døde af svinepest, oplyser chefkonsulent Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen, til Finans.

Dermed er sygdommen sprunget 300 kilometer mod vest og er nu omkring 80 kilometer fra grænsen til Tyskland. Hvis blot et enkelt smittet vildsvin når ind over den tyske grænse, vil eksporten fra Tyskland, der er EU's største eksportør af svinekød til fjerne markeder som Kina, omgående lukke. Det vil betyde et kæmpe overbud af svinekød i Europa med markante fald i prisen til følge. 

Tiltag

- Ifølge Stig Mellergaard er det formentlig henkastet, inficeret madaffald, som har spredt smitten til vildsvinene i det vestlige Polen, skriver Finans. 

Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, fortæller, at karantænereglerne for de lastbiler, der har været i det vestlige Polen og det østlige Tyskland, nu er blevet skærpet.

- Vi går nu i gang med at se på, om vi kan gøre mere ved grænseovergangene - inklusive lufthavne og færgehavne - for at informere om, hvordan smitten spredes, fortæller han til Finans.

I Danmark har de danske myndigheder og jægere i to år nedskudt alle vildsvin, der lever i naturen, på nær 30-40 dyr, der ifølge Stig Mellergaard forventes skudt i løbet af vinteren.

- Det er klart, at vi ser på udviklingen med bekymring. De polske fund betyder, at vi igen minder både jægere, lastbilschauffører og andre, der kommer i områder med afrikansk svinepest, om at følge vores råd og blandt andet undlade at tage kød med hjem til Danmark, lyder det i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

mip

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også