Ny rapport: Største iltsvind i 22 år

11.000 kvadratkilometer af de indre danske farvande er plaget af iltsvind, viser en ny rapport.

Det næststørste iltsvind nogensinde er en realitet i de indre danske farvande. Det samlede areal med iltsvind er nu på 11.000 kvadratkilometer, og der er konstateret kraftigt iltsvind - mindre end 2 milligram ilt pr. liter vand – med en udbredelse på størrelse med Lolland-Falster.

Det viser et notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, som rapporterer om iltsvindets udbredelse og styrke på baggrund af målinger fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og data fra myndighederne i Tyskland og Sverige. Notatet er årets andet, der beskriver udviklingen af iltsvind. Det skriver DCE i en pressemeddelelse.

Iltsvindets udbredelse i september 2024 var næsten 50 procent større end i september 2023 og det hidtil næststørste registreret, kun overgået af iltsvindet i 2002, viser notatet.

- Man skal prøve at forestille sig, at man er på en lang søndagstur, hvor man kører hen over Fyn og Sjælland, og når man kigger ud, så ser man, at der mangler en masse dyr og fugle. De er flygtet, og de, der er tilbage, de lider. Nogle steder ligger der dyr med bugen i vejret, siger Jens Würgler Hansen, seniorrådgiver ved DCE, til DR.

Han tilføjer, at de høje temperaturer, kombineret med manglende vind, har været medvirkende til, at iltsvindet har været så stort i år, udover udledninger af næringsstoffer.

Læs også