Her er vandværks kritik af DR-omtale af dokumentarserie

Nordfyns Vandværk har lagt følgende meddelelse på sin hjemmeside under overskriften »Misvisende DR-promovering af: Byen med det giftige vand« (DR-dokumentarserie, red.):

»Først og fremmest, så har vi siden d. 20. december 2021 haft rent vand og væsentligt blødere vand til alle vores forbrugere i Krogsbølle og omegn.

Den daværende bestyrelse i Nordfyns Vandværk sagde ja til at medvirke til et program på DR, hvor:

»Programmet handler om Nordfyns Vandværks kamp for at skaffe rent vand til forbrugerne. Det er en historie om nærdemokrati, medborgerskab og noget af det, vi tager helt for givet: nemlig vores allesammens drikkevand. Formålet med denne dokumentarserie er at give seerne et indblik i den lokale, demokratiske proces, det er at drive et vandværk, og opfordre dem til selv at tage aktivt del i samfundet. Serien viser, hvordan lokale ildsjæle involverer sig for fællesskabets bedste.«

Kilde: Medvirkendeaftale indgået med DR d. 13. juli 2020.

Derfor er vi nødt til at tage kraftig afstand fra de trailere og den omtale, som pt. er offentliggjort på DRs kanaler. Denne omtale fokuserer efter vores opfattelse i højere grad på et nationalt problem med forurening af vores grundvand og kildepladser, og synes også at skyde på, hvad/hvem, DR mener, er skyld i det nationale problem.

Spørgsmålet om, hvem eller hvad, der er skyld i vores lokale, såvel som nationale problem, har slet ikke været fokus i de optagelser, som vi har medvirket i. Derfor er det heller ikke en diskussion, som de programmer, som vi medvirker i, indeholder. Vi er derfor utroligt kede af, at vores lokalområde skal være løftestang for den agenda.

Vi har derfor i bestyrelsen en forventning om, at de tre udsendelser, der bliver offentliggjort d. 31. januar 2021 på dr.dk, og efterfølgende bliver vist på flow tv d. 3., 10. og 17. januar 2022 netop sætter fokus på ovenstående præmis. Dette har vi også ved selvsyn kunnet konstatere er tilfældet ved gennemsyn af programmerne i december 2021.

Valget om at medvirke i programmet traf vi ud fra ønsket om at være med til at synliggøre, hvad det vil sige at være frivilligt involveret i lokalsamfundet, hvordan nærdemokratiet fungerer, og hvor vigtigt det er at involvere sig for at gøre en forskel i de mindre samfund i Danmark.

Med fare for at gentage os selv, så har vi siden d. 20. december 2021 haft rent vand og væsentligt blødere vand til alle vores forbrugere i Krogsbølle og omegn. Rigtigt godt nytår og god fornøjelse med udsendelserne på DR i sin helhed.

Bestyrelsen i Nordfyns Vandværk«.

Læs også