Den danske sommer bliver mere ekstrem – mere tørke og kraftigere regnvejr

Fremtidens danske sommer får flere tørre dage og længere perioder med uafbrudt tørvejr. Til gengæld vil det regne kraftigt, når det endelig sker, vurderer DMI, der har lavet et klimaatlas med ny viden om tørke og nedbør.

- Hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter som hidtil, kommer den danske sommer på regnfronten til at minde mere om nutidens sydeuropæiske sommerperiode med korte intense indslag af kraftig regn adskilt af mange tørre dage i træk, lyder det fra DMI.

- Hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter som hidtil, går vi mod markant vådere vintre og forår, lidt vådere efterår – og en sommer, hvor den samlede mængde nedbør i gennemsnit forbliver nogenlunde uændret, forklarer Rasmus Anker Pedersen, som er klimaforsker på DMI.

Skal tænkes ind

Jens Elbæk, som er afdelingschef i PlanteInnovation hos Seges, siger i en kommentar:

- Vores afgrøder har typisk bedst af et godt gammeldags regnvejr, hvor det regner jævnt og roligt i flere timer i ny og næ – og derfor er det jo ikke jordens bedste nyhed, at der kommer mere kraftig regn. Men den ny viden i Klimaatlasset giver os imidlertid mulighed for at tænke i mere langsigtede løsninger for, hvordan vi vil håndtere mere sydeuropæiske tilstande med tørke og kraftig regn, siger han.

mip

Læs også