Hans Otto Ewers: - Jeg stopper om halvandet år
Generationsskiftet er færdigt i Brødr. Ewers – 100 procent. Alt står noteret i papirerne, og i disse år køres 6. generation i stilling. To af dem får inden længe et prik på skulderen. Hvis de har evnen, lysten og talentet, kan de komme til at stå i spidsen for Brødr. Ewers og føre virksomheden ind i fremtiden.

- Jeg har allerede taget mit valg. Jeg stopper om halvandet år, siger Hans Otto Ewers, som sammen med sin bror Claus står i spidsen for den familieejede grovvarevirksomhed Brødr. Ewers. Foto: Tenna Bang
Claus og Hans Otto Ewers far var kun 23 år, da han overtog nøglerne til foderstofvirksomheden Brødr. Ewers. I 1998 gav han virksomheden videre til sine sønner Claus og Hans Otto Ewers, som i dag står i spidsen for den familieejede virksomhed.
- Generationsskiftet var ikke lykken, for far var ikke klar. Det vil sige, at det var et helvede for ham, for han kunne ikke give slip. Det var hans liv og hans et og alt.
- Det er synd for alle parter. Der er kun tabere tilbage.
Sådan fortalte Hans Otto Ewers, da han holdt et indlæg om generationsskifte på generalforsamlingen ved Landboforeningen Kronjylland i det tidlige forår.
Færdig med generationsskifte
Oplevelsen med faren, som ikke var klar til at give virksomheden videre, har betydet meget for de tanker, brødrene Claus og Hans Otto har gjort sig.
- I dag, der er vi færdige med vores generationsskifte 100 procent. For hvis du tror på fremtidig indtjening så se at få lavet det her generationsskifte, sagde Hans Otto Ewers.
Claus har fire børn, som ejer 12 procent hver, mens Hans Otto har to børn, som ejer 24 procent hver. Claus og Hans Otto ejer hver to procent af forretningen.
- Det er altså stadig Claus og jeg, der styrer forretningen, konstaterede Hans Otto.
Tre børn er allerede inde i virksomheden
Af de seks børn er tre af dem inde i virksomheden. To af dem har været der et halvt år, og en af dem har været der et år.
- Alle sammen har været ude at prøve noget andet.
Hans Otto har to drenge, den ene er uddannet økonom og har siddet hos Arla i tre år. Den anden er uddannet landmand og har de sidste to år siddet ved Nykredit Landbrugsfinansiering.
Forfatning
Claus og Hans Otte samt de seks børn har lavet et aftalegrundlag.
- Hvis der sker noget. Hvad skal jeg have i løn, skal jeg have firmabil? Hvad nu hvis konen ingen arbejde har, kan hun så komme ind og arbejde i den her forretning? Og hvad sker der med næste generation af børn?
- Der skal altså være nogle spilleregler, så man altid kan gå tilbage i den her forfatning, siger Hans Otto og forklarer, at alle mødes to gange om året og kigger aftalegrundlaget igennem, for at se om der skal ske ændringer eller tilpasninger.
- Det skal være fuldstændig klart, konstaterede Hans Otto Ewers.
Hans Otto stopper
Og med 6. generation i virksomheden og 7. generation på vej i livet, har Hans Otto Ewers også selv skulle tage nogle beslutninger.
- Jeg har allerede taget mit valg. Jeg stopper om halvandet år, siger Hans Otto Ewers, en beslutning, som er for forretningens skyld.
- Mine børn og hans børn skal ikke kun være under mine vinger. Der skal også nogle eksterne til, andre mennesker, forklarede Hans Otto.
Og det er blandt andet den kommende administrerende direktør, som allerede er i forretningen i dag.
- Og så skal de have tre-fire gode år med ham, og så må vi se, hvor forretningen så er henne.
- Men vi har helt klart gjort de overvejelser og gjort det generationsskifte for at gøre det klart og have organisationen på plads, forklarer Hans Otto Ewers.
Det er hjerteblod
Han slår fast, at et generationsskifte skal ske, hvis man brænder for sin forretning og har et ønske om, at næste generation skal overtage.
Og hvis muligheden er der, skal man huske, at første forudsætning for at kunne overtage 100 procent er lysten, evnen og talentet. Mangler en af de ting, så skal det ikke være, for så er det ikke sjovt at overtage en forretning.
- Ellers er det synd. Det er ikke givet, at vores børn vil det her. Der er ikke én af dem, der er blevet tvunget til det. Det er et valg, de tager.
- Og på et eller andet tidspunkt indenfor de næste år, skal jeg pege på et af mine to børn, og Claus skal pege på et af sine fire børn, hvem der skal have A-aktien til at bestemme, så vi holder en på hver side, forklarede Hans Otto Ewers og slog fast, at det er sådan, det skal være. En person på hver familiegren.
De seks børn er i dag i alderen 25 til 33 år.
- Og på et eller andet tidspunkt indenfor de næste år, skal jeg pege på et af mine to børn, og Claus skal pege på et af sine fire børn, hvem der skal have A-aktien til at bestemme.
Hans Otto Ewers

Brødr. Ewers
Brødr. Ewers er en familieejet grovvarevirksomhed, som omsætter for 2,7 milliarder kroner om året og har en balance på en milliard
Virksomheden har 14 afdelinger rundt omkring i Danmark, med en lagerkapacitet på 180.000 tons og tre fabrikker med en produktion på omkring 300.000 ton foder
Der er omkring 200 medarbejdere i Brødr. Ewers
Virksomheden har seks ben; kvæg, svin, fjerkræ, energi, planteavl og skadedyr

Stormflod oversvømmede fabrik
20. oktober 2023.
- Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet. Når man snakker om det, kan jeg stadig blive rørt af det. Men at se sin egen virksomhed blive lagt ned…
Sådan sagde Hans Otto Ewers, da han var inviteret til at fortælle om virksomheden Brødr. Ewers på generalforsamlingen ved Landboforeningen Kronjylland.
Der er varsler om stormflod, og sent fredag aften bliver Hans Otto Ewers ringet op. Det blæser, vandstanden stiger, og barriererne, som er lavet for at holde vandet ude, er bukket under, og vandet fosser ind over havnekanten i Aabenraa.
- Alt er oversvømmet, og vi har 60 centimeter vand inde i fabrikken. Det siger sig selv, vi har mange grave, elevatorer, motorer – alt stod under vand, også nogle af råvarerne.
- Vi havde en vandstand på 2,16 meter plus 40 centimeter bølger. Det var ikke sjovt, fortalte Hans Otto.
Men midt i tragedien oplevede han en særlig ånd, da frivillige strømmede til for at hjælpe.
- Det er nok det, der rører mig mest. Folk kom selv. Koner, børn, der blev bagt kage til folk dernede. Alle hjalp, sagde han.
Søndag aften var fabrik to oppe at køre, og torsdag nat kørte fabrik et.
- Det er kun takket være en kæmpe holdindsats. Og det er nok det, jeg synes, er vigtigt. Ewers-ånden. Det er ikke den enkelte, det er os alle sammen. Når vi spiller, så spiller vi bolden sammen. Vi går ind sammen, og vi går ud sammen. Og det er noget, der betyder utrolig meget for os, og det er den måde, jeg prøver at styre min forretning og mine medarbejdere. Vi er en meget flad organisation. Alle kan ringe til mig eller min bror. Det er det, der er styrken ved forretningen.