I år er det 120 år siden, Mullerup-fabrikken blev grundlagt i Ullerslev. Imidlertid slutter denne fynske æra med fabrikation af maskiner og udstyr til landbruget med udgangen af næste år. Salg og service af produkterne fortsætter dog som hidtidigt.

Det meddelte ejerne, den store tyske GEA-koncern, de nuværende godt en snes medarbejdere forleden, ligesom forhandlerne i både ind- og udland har fået meddelelsen om, at fremstillingen af de kendte automatiske foderanlæg og strømaskiner nu udfases.

Årsagen er, at GEA fremadrettet vil satse på et nyudviklet automatisk fodringssystem, baseret på nyeste teknologi fra koncernens tyske fabrik i Bönen, som i højere grad vil kunne opfylde kravene fra husdyrsproducenterne i fremtiden.

- Det er naturligvis en kedelig historie for de gode og dygtige medarbejdere, vi har på Mullerup-fabrikken, siger direktør hos GEA Danmark, René Elgaard, der samtidig oplyser, at GEA Farm Technologies Mullerup A/S i det sidste år fortsat vil holde produktionen kørende og sikre, man fremadrettet kan leve op til forpligtelserne overfor kunderne verden over.

Både forhandlere og slutbrugere får adgang til GEA’s nyudviklede automatiske fodringsteknologi, som yderligere vil styrke koncernens ledende position indenfor automatiserede løsninger.

Kendte Mullerup-anlæg

GEA-koncernen, der på verdensplan beskæftiger over 18.000 medarbejdere og heraf cirka 2.000 i landbrugsdivisionen, købte i 2010 den østfynske fabrik af Skiold Gruppen A/S fra Sæby. Inden da var fabrikken fra 1964 til 1990 ejet af Dansk Landbrugs Andels-Maskinindkøb, der havde hovedsæde på den anden side af vejen i Ullerslev.

Ikke mindst i DLAM-perioden havde fabrikken en storhedstid med leveringen af det kendte Mullerup udmugningsanlæg overalt i Danmark, men også i de nordiske lande, Tyskland og en stor eksport til Østen.

I 1990 kom Smart Feeder’en til, som kunne tildele forskellige foderingredienser individuelt til køer i bindestald eller kogrupper i løsdriftsstalde. Også en automatisk fodermaskine på hængebane blev udviklet, og de senere år har Mullerup haft stor succes med automatiske strømaskiner til løsdriftsstalde, ligeledes på hængebane.

Oprindelig var det landsbysmeden i Mullerup nord for Ullerslev, Lars Kristian Larsen, som i 1901 grundlagde »Plovfabrikken Mullerup« med produktion af hestetrukne plove. Efter flytningen i Ullerslev i 1916 kom også radrensere, tærskeværker og mange andre maskiner på programmet. Også landbrugsvogne og senere ballevogne er blevet fremstillet på nu snart hedengangne fynske fabrik.

Business