Smider du bare dine krøllede kornkanaler ud?
Har du et planlager med kornkanaler, så oplever du måske også, at bunken med bulede kanaler til jernhandleren vokser for hvert år, kornlageret tømmes. Kanalerne kan imidlertid sagtens genbruges. Smedevirksomheden Cornekto har blandt andet specialiseret sig i kanalopretning.

De krøllede kanaler kan sagtens rettes og genbruges. Fotos: Camilla Bønløkke
Skovlen på teleskoplæsseren glider let ind over kornkanalerne, men pludselig bliver den alligevel sænket for dybt og et par kornkanaler trykkes eller skubbes sammen til en krøllet og uformelig blikdåse.
Har du et planlager og anvender du kornkanaler, så ved du også, at det hurtigt kan blive en dyr fornøjelse, hvis der går for mange kornkanaler til, når planlageret skal tømmes. Det er ikke billigt, når de bølgede stål-buer skal erstattes af nye, men der skal ikke mange skævheder til, før kanalerne er uanvendelige til lagring af den efterfølgende høst.

Det betyder imidlertid ikke, at de ødelagte kanaler skal ende i bunken til jernhandleren.
Ifølge indehaveren af Cornekto ApS, Lasse Davidsen, ligger der en stor besparelse i at genanvende kanalerne i stedet for at smide dem ud:
- Der er desværre mange, der ikke ved, at kanalerne kan genbruges. Der er mange, der bare smider dem ud og køber nogle nye året efter. Det er dyrt, men det er jo ikke dyrt at få dem rettet op igen. De kan sagtens genbruges og rettes op, hvis man passer lidt på dem.
Ved minimum 50 kanaler er prisen for opretning inklusive opstilling og kørsel. Prisen pr. stk. varierer alt efter kanaltype, men den ligger på 29 kroner pr. stk. for de mindste og 42 kroner for de største.

Specialisering i udstyr til korn- og foderstoffer
Cornekto er beliggende i Balling ved Spøttrup, men kører ud til opgaver i hele landet.
- Vi opererer hovedsageligt hos korn- og foderstofvirksomheder og en lille smule hos landmænd, når det drejer sig om proces- og transportudstyr, herunder montage, høsteftersyn, klargøring, reparation og vedligehold, og vi kommer i hele Danmark, fortæller Lasse Davidsen.
- Vi har ligesom prøvet at gøre en niche ud af den del for ikke at slå armene for bredt ud, men for at gøre os gode på én ting. Det har båret frugt, lyder det fra Lasse Davidsen, der startede virksomheden i 2015.
Lasse Davidsen er oprindeligt uddannet klejnsmed, eller det, som man i gamle dage kaldte møllebygger, indenfor korn og foderstof, men har også baggrund som elektromekaniker, hvor han har arbejdet med elmotorer, gearmotorer og styring.
Hans virksomhed tæller otte mand.

En sæsonopgave
Tilbuddet om kanalopretning hos såvel foderstofvirksomheder og landmænd udføres også over hele landet, men det er en sæsonopgave, hvor der årligt rettes omkring 35.000 kanaler.
- Kanalopretning er en sæsonopgave for os. Det er en periode, der normalt starter i marts måned og fire-fem måneder frem, til lagrene er tømt. Indeværende år har imidlertid været meget atypisk. I år er vi først kommet i gang midt i juni, fordi der fortsat lå korn over alt. Sæsonen er dermed startet skævt, så vi har haft ekstra travlt i år helt frem til høst, forklarer Lasse Davidsen, der købte valsen til opgaven i forbindelse med, at han startede virksomheden.



I denne tid er det Johannes Jensen og Caroline Davidsen, Lasse Davidsens kusine, der er på farten og rejser landet rundt med valsen, der er monteret på en trailer, hvormed de forvandler krøllede stålbuer til »nye« kanaler.
- Vi kan nå omkring 50 stk. i timen, alt efter hvor pæne de er, samt efter størrelsen af kanaler. De store tager lidt længere tid, fortæller Johannes Jensen, der har været ansat hos Cornekto siden firmaets start.
Avisen møder Johannes Jensen og Caroline Davidsen i fuld gang med opretningen af kanaler på Sydfyn, efter at de har tilbragt tre dage med kanalopretning på Sjælland. Hovedsageligt hos foderstofvirksomheder.
Caroline strækker de mest krøllede kanaler lidt »i hjørnerne« med et spil og sætter kanalerne klar, imens det hovedsageligt er Johannes, der placerer kanalen i valsen, der stille og roligt, nærmest lydløst presser kanalen ud i rette form igen.

Forhandler også nye buer
Bliver der behov for at supplere op med helt nye buer, så er Cornekto også behjælpelige på den front.
- Vi forhandler også nye buer i alle størrelser. Ja, vi sælger faktisk rigtig mange i denne tid, fortæller Lasse Davidsen.
Fredag blev der sendt otte paller afsted og mandag fire-fem paller, fortæller direktøren, der oplever, at salget af nye buer varierer meget fra sæson til sæson, og at det samtidig er et kort vindue, som de har at sælge buerne i.
- Det er typisk, at det først er, når man står og skal bruge buerne i høst, at man opdager, at der ikke er nok.

Forrygende travlt
Det er imidlertid ikke kun i denne sæson, at der er ekstra travlt hos Cornekto. Lasse Davidsen gør det klart, at der har været rigeligt med opgaver hele året rundt i de sidste fire-fem år – og også arbejde til de to medarbejdere ekstra, som virksomheden egentlig har søgt efter i et par år.
Senest er Caroline Davidsen derfor også ansat på fuld tid, efter at hun tilbød sin hjælp i en tid med mangel på mandskab.
- Vi er rigtig glade for de dygtige medarbejdere, vi har ansat, og vi kunne godt bruge flere folk til smede- og montagearbejde, understreger Lasse Davidsen.

Han er klar over, at det ikke er alle, der er så vilde med arbejdet i de til tider støvede lokaliteter – og med opgaver, der af og til strækker sig lidt ud over normal arbejdstid. Det vil nu engang forekomme, når det handler om reparation, montering eller service af foderstofvirksomhedernes lager- og transportanlæg, der helst skal køre uden stop.
- Til gengæld har vi ikke to dage, der er ens. Det er varierede opgaver på vores værksted eller ude hos kunderne, hvor vi snakker med en masse forskellige mennesker fra hele landet, lyder det fra direktøren, der fortsat håber på, at han snart finder medarbejdere, så det er lettere at følge med efterspørgslen.
- Det er jo selvfølgelig en positiv udfordring, som vi står i, lyder det fra Lasse Davidsen, der uden tvivl har ramt plet i sit nicheområde.