Danskerne om bæredygtighed: Det er vores ansvar
Danskerne er optaget af bæredygtighed. Og flertallet mener, at det er forbrugernes ansvar at sikre en grøn udvikling. Men samtidig med, at bæredygtighed fylder i bevidstheden, aner danskerne grundlæggende ikke, hvordan de vælger en bæredygtig livsstil til. Det viser en ny undersøgelse fra Arla.
Størstedelen af danskerne vil gerne leve bæredygtigt, viser en ny undersøgelse fra Arla, der kortlægger danskernes viden om bæredygtighed og adfærd i dagligdagen. Men samtidig er danskerne også i vildrede over, hvordan det egentlig kan lade sig gøre i praksis. Mens vi ivrigt sorterer skrald og smider tøjet til genbrug, siger mere end seks ud af ti danskere nemlig også, de ikke ved, hvad der egentlig er bæredygtigt eller ej.
- Bæredygtighed fylder meget i forbrugernes bevidsthed. Og vi oplever også en stigende interesse i produkter, som forbindes med bæredygtighed som fx økologi. Men samtidig kan vi også se, at der hersker en forvirring blandt forbrugerne om, hvad bæredygtighed egentlig indebærer. Og jeg kan reelt godt forstå det, for bæredygtighed er en meget kompleks størrelse, der rækker langt bredere end en diskussion om konventionel eller økologisk mælk, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.
Det synspunkt bakkes op af Anne Glad, der er ekspert i forbrugeradfærd:
- Bæredygtighedsdagsordenen er ny, og folk er stadig forvirrede. Hvad betyder bæredygtighed i praksis? Det fremgår klart af resultaterne af undersøgelsen, at folk ikke ved, hvad de skal gøre, siger Anne Glad og tilføjer, at danskernes opfattelse af begrebet »bæredygtighed« er snæver:
- Vi fokuserer primært på klima og miljø, men det omfatter jo også arbejdsvilkår og andre områder, der ikke er foldet ud overhovedet, siger hun.
Bæredygtighed starter hos virksomhederne
Mere end hver tredje dansker mener, at det er forbrugerne selv, der har det primære ansvar for at sikre en bæredygtig udvikling. Men den er Arlas landedirektør ikke helt enig i:
- Det er positivt at forbrugerne vil leve bæredygtigt, men hvis de for alvor skal gøre en forskel, ligger der først og fremmest et stort ansvar hos virksomhederne. Det er vores opgave at gøre det let for danskerne at træffe bæredygtige valg. Dels ved at gøre værdikæden og produkterne mere bæredygtige. Og dels ved at hjælpe forbrugerne med information og vejledning til, hvordan de træffer grønne valg i supermarkederne og i hjemmet, siger Jakob B. Knudsen og uddyber:
- I Arla har vi et klart mål om, at vores udledning af CO2 i 2020 skal være reduceret med en fjerdedel i forhold til 2005. Vi har i lang årrække arbejdet på at gøre virksomheden grønnere fra gård til butik. Eksempelvis ved at lave klimatjek på gårdene, øge brug af biogas på mejerierne, og minimere madspild ved at donere overskydende mejeriprodukter til Fødevarebanken samt at styrke indsamlingen og genanvendelsen af mælkekasser.