Kartofler og hestebønner som fynske værdiafgrøder

Centrovice præsenterer onsdag den 20. juni et koncept for dyrkning af melkartofler og hestebønner på Fyn. Der lægges op til en avlerejet virksomhed, som skal stå færdig om to år.

Den kommende fabrik skal både forarbejde kartofler og hestebønner fra fynske bedrifter. I begge tilfælde til priser, som kan give et væsentlig højere DB2 end traditionel korndyrkning, påpeger planteavlskonsulent Jens Kristian Olsen, Centrovice, her fotograferet i en stor fynsk mark med hestebønner.

Der åbner nu spændende nye muligheder for fynske højværdiafgrøder, efter Centrovice har offentliggjort et koncept for en ny kartoffelmelfabrik.

Der bliver tale om et nøglefærdigt fabriksanlæg, placeret tæt ved den fynske motorvej, som skal kunne modtage 250.000 tons stivelseskartofler om året fra 6.500-7.000 hektar hos op til et par hundrede avlere, som vil være med til at investere i virksomheden.

Foruden kartofler vil anlægget også kunne producere stivelse og protein fra hestebønner. Her er potentialet
Ved et orienteringsmøde på onsdag den 20. juni på Centrovice vil alle interesserede få meget mere at vide om det spændende projekt med en omsætning på over 200 millioner kroner og et budgetteret overskud i størrelsesorden 50 millioner årligt, som rådgivningscentret har skabt ideen til og nu vil løbe i gang.

Her er oplægget en kapacitet på 26-28.000 tons hestebønner, svarende til 5.500-6.000 hektar dyrkningsareal.

Læs meget mere om de spændende planer i næste uges LandbrugFyn, som allerede nu kan læses her på hjemmesiden eller via app’en LandKiosken.

 

Læs også