Det var kærlighed ved første blik, da Gert Nielsen, Skals, for første gang så racen Pinzgauer på Landsskuet i 2011.
- Jeg faldt for dens farveaftegninger, rolige gemyt og størrelse, som passer lige ind i min stald, fortæller Gert Nielsen.
Fascinationen af racen var kommet for at blive, og sønnen Simon Nielsen, så ikke anden udvej, end at købe en pinzgauerkvie til sin far i fødselsdagsgave året efter.
- Men så blev jeg faktisk også selv bidt af racen, griner Simon Nielsen.

To kvier til Kimbrerskuet

Det gik ikke længe, inden krydsningerne, som indtil da havde nydt det friske græs på marken, blev sat på porten og en pinzgauerkvie blev til flere.
I dag har far og søn, Gadesminde Pinzgauer, fem køer, to kvier og tre kalve af racen.
Kvierne, Karoline og Luna, er klar til at blive vist frem på Kimbrerskuet.
Karoline er fra juli sidste år og efter tyren Kærgård Bastian, mens Luna er født i februar i år og efter Simon og Gerts egenavlede tyr Gadesminde Jackpot.

Vil vise racen frem

Bedømmelsen af de to kvier er både Simon og Gert spændte på, men det er ikke den primære grund til, at de tager deres østrigske race med på skue.
- Vi kommer for at vise racen frem. Vi sælger dyr til avl og har snakket med lidt folk fra Aars og omegn, som både er startet op og som overvejer at starte op med racen, og vi vil gerne vise, hvad vi har, fortæller Gert Nielsen.
Han og Simon har selv fået stor hjælp til at starte deres besætning op, og nu ønsker de at give deres erfaring videre til nye avlere af racen.

Toformålsrace

For trods racen har været kendt siden 1800-tallet er den forholdsvis ny i Danmark, hvor de første dyr kom til landet i 2003.
- Sidst det blev talt op, var der 180 renracede dyr fordelt på 12 besætninger. Der er kommet flere til siden, men det er stadig en lille race, fortæller Simon Nielsen, om toformålsracen, som herhjemme udelukkende bruges som kødkvæg, men i Østrig kan give mellem 6.000 og 7.000 liter mælk. 
En fuldvoksen ko vejer omkring 750 kilo, mens en tyr vejer mellem 1.000 og 1.200 kilo. Derfor betegnes racen, som værende mellemstor.
Kalvene vejer omkring 40- til 45 kilo ved fødslen og tyrekalvene vejer ved 14 måneder omkring 600 kilo.
- Kalvenes vægt ved kælvning svinger meget. Vi har både haft en kalv, som vejede 30 kilo og en som vejede 62 kilo, men vi har aldrig oplevet kælvningsproblemer, fortæller Simon Nielsen.

Vigtige farveaftegninger

Ud over racens avlsmål går far og søn meget op i farveaftegningerne på dyrene. Målet er et meget bredt mørkt brunt bælte med hvid mave, ryg og bagpart.
- Der må ikke være pletter og det hvide må ikke fylde for meget, fortæller Gert Nielsen.
Han og Simon går også og drømmer om at avle en Pinzgauer med sorte aftegninger i stedet for brune. 
- Samtidig skal den være homozygotisk polled, og det er svært at få begge dele, siger Simon, som drømmer om, at Pinzgauerne en dag kan blive mere end en hobby.

Avlsmål
Pinzgauer

Bredt hoved med udstråling.
Fast bov og bred kam.
Stærk overlinje med langt bækken og ikke for hældende kryds.
God dybde.
Brede, dybe lår. Benene må ikke være for stejle.
Velophængt yver, med ikke for store patter.
Roligt temperament.
Lette kælvninger.
Pollede dyr.
God tilvækst og høj slagteprocent.

Kilde: Dansk Pinzgauer Forening