Selv store træer kan flyttes

I samarbejde med tyske Optiz International lover dansk skovfirma succes med at omplante op til 30 år gamle træer, som ellers ofte vil gå ud ved sådan en behandling.

 For seks år siden forsøgte den faglærte skovfoged Mogens Abell forsøgte sig med at plante otte store træer på sin nyerhvervede ejendom. De fleste gik ud – og han har ærgret sig i flere år derefter.
Mogens Abell er indehaver af firmaet Skov-
ingeniøren og med ærgrelsen i baghovedet, har han nu entreret med det tyske firma Optiz International syd for Nürnberg, der har praktisk erfaring med at flytte store og gamle træer fra flere lande.
- Noget skrammel, siger han om det arbejde, han fik lavet, og som tyskernes ander-
ledes metoder sikrer langt bedre succes med.
Mogens Abell ønskede sig en en større bevoksning og en smukkere udsigt end til de marker, der dengang lå omkring den nyerhvervede bolig.
 

Stor grab om rødderne

- Jeg kunne ikke rigtigt vente på, at små, nyplantede træer skulle bruge 25 år til at vokse op, fortæller han om sin plan dengang. Planen gik galt, blandt andet fordi træernes rødder blev kortet af alt for tæt på stammen.
For nylig fik Mogens Abell flyttet rundt på nogle store træer på sin ejendom. Det forestod Optiz International, der kom med den største af det sydtyske firmaets specialbyggede ottehjulstrukne Tatra Phoenix-lastbiler.
- Den kan tage træet med en kugle jord omkring rødderne på op til seks tons. Det sker med en stor grab, som åbner og lukker sig omkring rødderne. Noget nær ligesom dem, slikbutikkerne bruger til at hapse iskugler med til vaflerne, forklarer Mogens Abell.
Foruden at sikre at rødderne bliver lange nok, indebærer tyskernes metode også en omhyggelig pleje efter genplantningen, blandt andet med en bræmme af muld med tilsat svampearten mycoriza, der forbedrer tilførslen af næring og vand til rødderne.
 

Fra otte til 35 centimeter

Det tyske firma anpriser sig selv for at have erfaring med flytning af over en million store træer, hvad ellers herhjemme har ord for at være svært at få til at lykkes.
Optiz International opererer med tre størrelser køretøjer. Den største med en kapacitet til at flytte et træ med en stamme, der har en diameter på op til 35 centimeter, svarende til et træ med en alder på omkring 25 år. Den mindste med en kapacitet på op til otte-ni centimeter i diameter.
Firmaet har også kapacitet til at flytte endnu større træer, men det kræver skræddersyede operationer.
 

Ny gren med faste timepriser

Når Mogens Abell sammen med sin medarbejder Olav Rasmussen får gang i den nye gren af Skovingeniørens business, vil han tilbyde faste timepriser.
- Det vil koste i omegnen af 40.000 kroner for en dag at hyre det største af køre-
tøjerne. Lidt over det halve for det mindste køretøj, skønner Mogens Abell.
Hertil kommer eventuel rådgivning fra Skovingeniøren samt køb af træer, hvis det ikke er ens egne, der bare skal flyttes. Et velvoksent træ vil måske koste 4.000-5.000 kroner at købe, vurderer han.
 
 

Læs også