bannerPos

Jubilæumsdyrskue i Horsens

Årets dyrskue i Horsens kommer på forskellig vis til at bære præg af, at det er et jubilæumsskue. Der vil være forskellige jubilæumsaktiviteter, både når det gælder dyrskuet, datidens landbrug og livet på landet i gamle dage.

AF: PER JØRGENSEN

JOURNALIST

AF: PER JØRGENSEN

JOURNALIST
21-02-2020 11:44
Der satses igen i år på nye og spændende aktiviteter for gæsterne på Dyrskuepladsen i Horsens.

Forberedelserne til Horsens Dyrskue & Madmarked den 13. og 14. juni er godt i gang, og der er nu åbent for tilmelding til standudstillingen, som der sættes ekstra tryk på i forbindelse med, at det er dyrskue nummer 150 i rækken.

Formanden for Foreningen Land & By ØSTjylland, Peter Mortensen, der står bag skuet, forventer en stor og spændende udstilling, som spænder vidt og favner bredt.

- Tilmeldingen til standudstillingen er allerede godt i gang. Vi er utroligt glade for den opbakning vi fik fra gamle såvel som nye udstillere sidste år, og vi glæder os til at byde endnu flere velkommen i år, hvor man bl.a. kan opleve små og store maskiner, inspiration til hus og have samt andre interessante stande henvendt til såvel landmanden som den almindelige husejer. Og naturligvis gentager vi succesen fra sidste år med vores madmarkedsplads, der kommer til at bugne med spændende fødevarer fra gårdbutikker og fødevareproducenter, lyder det.

Standudstillere kan tilmelde sig frem til 1. april og man kan læse mere om, hvordan man tilmelder sig på dyrskuets hjemmeside.

Et aktivt dyrskue

Lige som sidste år bliver der tale om et aktivt og involverende dyrskue, hvor man ikke blot kommer for at se, men hvor man også kan blive aktiveret.

Det lægges der stor vægt på flere steder på pladsen bl.a. i børneområdet, hvor børnene kan prøve en masse spændende ting med udgangspunkt i landbrug og fødevarer – og opleve forbindelsen fra jord til bord.

Dyrskuegæsterne kan i det store gårdbutiktelt få spændende oplevelser med udgangspunkt i fødevarer, og de kan smage produkterne og få en snak med udstillerne, hvoraf mange selv har produceret dét, de kommer med.

Og selvfølgelig vil dyrene fortsat være et stort trækplaster på pladsen, hvor der bliver mulighed for at se på køer, heste, får, geder, høns og kaniner.

Jubilæumsaktiviteter

Årets dyrskue kommer på forskellig vis til at bære præg af, at det er et jubilæumsskue. Der vil være forskellige jubilæumsaktiviteter, både når det gælder dyrskuet, datidens landbrug og livet på landet i gamle dage.

- Det er super flot og fantastisk, at vi har haft dyrskue i Horsens i så mange år, det kan både vi og Horsens by være stolte af. Dyrskuet har ændret sig, ligesom alt muligt andet har, men det har stadig stor værdi, når det gælder samfundskontakt at bygge bro mellem land og by og også som et socialt arrangement.

- For vi landmænd og udstillere er dyrskuet vigtigt, fordi vi kan vise fødevareproduktionen fra jord til bord. Det er noget, vi er stolte af og noget, vi gerne viser frem og fortæller om, siger Peter Mortensen.

Opbakning til ny linje

Foreningen Land & By ØSTjylland har netop holdt generalforsamling, og her var der opbakning til at køre videre med de nye initiativer fra sidste år, nemlig det store madmarked og det populære børneområde med leg og læring.

- Selv om der er mange gode og vigtige traditioner ved et dyrskue, som vi skal værne om, så ved vi alle sammen godt, at dyrskuet også kræver fornyelse, hvis det skal bestå fremover. Den snak havde vi forud for sidste års dyrskue, hvor vi besluttede at få nogle nye elementer ind i vores arrangement, siger Peter Mortensen.

Han blev genvalgt som formand, og Karen Grotkær Katborg blev genvalgt som næstformand. Der var ligeledes genvalg til den øvrige bestyrelse, som består af Morten Mikkelsen, Ole Larsen, Hans Skovgaard, Rikke Rasmussen, Søren Fuglevig Andersen, Jan Bilstrup og Solvej Lemming.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36226 artikler)Prev1234567181018111812Next