bannerPos

Finanssektoren øger fokus på at finansiere bæredygtig landbrugsdrift

- Vi skal gøre det klart for vores kunder og investorer, hvilke låne- og investeringsprodukter der er grønne, siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark. Foto: Niclas Jessen
02-12-2019 12:02
De danske kreditgivere har nikket ja til at øge deres fokus på finansiering af bæredygtig landbrugsdrift. Sammen med 19 andre tiltag skal det hjælpe Danmark i mål med at reducere CO2-udledningen.

På Finans Danmarks årsmøde i går lancerede Forum for Bæredygtig Finans 20 anbefalinger til, hvordan den finansielle sektor kan accelerere den bæredygtige omstilling af samfundet.

Blandt anbefalingerne er to, der direkte vedrører landbruget: Den ene anbefaling handler om, at den finansielle sektor skal fremme bæredygtig landbrugsdrift blandt andet ved at fremme udlån til bæredygtige landbrug. Den anden handler om at skabe nye metoder til at måle bæredygtighed i landbrugsproduktionen. 

Det er op til de enkelte institutter at beslutte, hvordan de vil tage imod anbefalingerne, men signalet fra deres egen brancheorganisation Finans Danmark er tydeligt: Den finansielle sektor skal være med til at drive omstillingen til et mere bæredygtigt samfund.

- Det samfundsansvar vil vi gerne være med til at løfte, lyder det fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at den bæredygtige omstilling er fremtiden. Både for samfundet og for erhvervslivet. Men det betyder også, at vi skal ændre på, hvad der bliver lånt ud til, og hvad der investeres i.

Bæredygtigt som standard

Finans Danmark opfordrer sine medlemmer til at have flere bæredygtige produkter på hylderne. Målet er ifølge brancheorganisationen, at bæredygtige produkter skal være standardtilbuddet til kunderne snarere end nicheprodukter.

- Der er et stort arbejde forude. Vi skal gøre det muligt for vores medlemmer at kategorisere deres aktiviteter. Og vi skal gøre det klart for vores kunder og investorer, hvilke låne- og investeringsprodukter der er grønne, så de selv har mulighed for at foretage et grønnere valg, siger Ulrik Nødgaard.

En af de centrale anbefalinger er, at medlemmerne i Finans Danmark skal opgøre det samlede CO2-aftryk af de aktiviteter, de er med til at finansiere eller investere i. Og senest med årsrapporten for 2021 skal de fremlægge en årlig handlingsplan for reduktion af CO2-aftrykket af deres investeringsprodukter. Året efter skal det også omfatte udlån. 

mip

- Vi skal konstant tænke nyt

På Stenalt Gods drives man af at forbedre sig hele tiden. Derfor undrer det godset, når EU-ordninger som har innovation til formål, udelukker nye driftsmuligheder.

Teknologi har løftet planteavlen på Stenalt Gods

På Stenalt Gods har EU-tilskud været med til at fremme den økologiske planteavl med nye teknologier og opbevaringsmuligheder til tørring.

Solceller kan give ekstra indtægter

Solceller fyldte en stor del, da Sesvanderhave holdt julemøde for sukkerroedyrkere.

Skovlandbrug kan være en del af løsningen på landbrugets udfordring

Skovlandbrug kan være en del af løsningen på mange af udfordringerne i landbrugssektoren, herunder klima- og biodiversitetsudfordringer. Landmand Bjarne Larsen ved Esbjerg viste torsdag sit skovlandbrug frem.

Grundvandsovervågning møder kritik fra Rigsrevisionen

Miljøministeren er stærkt utilfreds med, hvad hun betegner som en mangelfuld forvaltning af dispensationer til sprøjtemidler. Ministeren iværksætter nu tre tiltag for at komme usikkerheder og problemer til livs.
Side 1 af 1716 (34320 artikler)Prev1234567171417151716Next