Finanssektoren øger fokus på at finansiere bæredygtig landbrugsdrift

De danske kreditgivere har nikket ja til at øge deres fokus på finansiering af bæredygtig landbrugsdrift. Sammen med 19 andre tiltag skal det hjælpe Danmark i mål med at reducere CO2-udledningen.

På Finans Danmarks årsmøde i går lancerede Forum for Bæredygtig Finans 20 anbefalinger til, hvordan den finansielle sektor kan accelerere den bæredygtige omstilling af samfundet.

Blandt anbefalingerne er to, der direkte vedrører landbruget: Den ene anbefaling handler om, at den finansielle sektor skal fremme bæredygtig landbrugsdrift blandt andet ved at fremme udlån til bæredygtige landbrug. Den anden handler om at skabe nye metoder til at måle bæredygtighed i landbrugsproduktionen. 

Det er op til de enkelte institutter at beslutte, hvordan de vil tage imod anbefalingerne, men signalet fra deres egen brancheorganisation Finans Danmark er tydeligt: Den finansielle sektor skal være med til at drive omstillingen til et mere bæredygtigt samfund.

- Det samfundsansvar vil vi gerne være med til at løfte, lyder det fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at den bæredygtige omstilling er fremtiden. Både for samfundet og for erhvervslivet. Men det betyder også, at vi skal ændre på, hvad der bliver lånt ud til, og hvad der investeres i.

Bæredygtigt som standard

Finans Danmark opfordrer sine medlemmer til at have flere bæredygtige produkter på hylderne. Målet er ifølge brancheorganisationen, at bæredygtige produkter skal være standardtilbuddet til kunderne snarere end nicheprodukter.

- Der er et stort arbejde forude. Vi skal gøre det muligt for vores medlemmer at kategorisere deres aktiviteter. Og vi skal gøre det klart for vores kunder og investorer, hvilke låne- og investeringsprodukter der er grønne, så de selv har mulighed for at foretage et grønnere valg, siger Ulrik Nødgaard.

En af de centrale anbefalinger er, at medlemmerne i Finans Danmark skal opgøre det samlede CO2-aftryk af de aktiviteter, de er med til at finansiere eller investere i. Og senest med årsrapporten for 2021 skal de fremlægge en årlig handlingsplan for reduktion af CO2-aftrykket af deres investeringsprodukter. Året efter skal det også omfatte udlån. 

mip

Læs også