Overalt på Lolland og Falster summer det af de store roeoptagere, der ubesværet pløjer sig ned gennem de rene roemarker.
- Det kører bare helt fantastisk.
Det fastslår Nikolaj Mortensen, der er pilot på den ene af de to store Grimme Rexor-roeoptagere, som Lærkesminde Landbrug & Maskinstation i disser uger har i fuld gang med optagningen af sukkerroer nær Øster Ulslev på det østlige Lolland.
- Tænk når man sammenligner med sidste år, hvor det regnede voldsomt og var smattet – og de sidste roer blev først taget op hen mod 1. februar.
Sidste års besværligheder huskes af alle sukkerroedyrkere, og i år ønsker de fleste derfor hurtigt at få alle roer op og lagt i kule.
- Sidste år måtte vi først køre efter 10. november, når det ikke direkte regnede. Det blev til noget forfærdeligt mudret noget, fortæller Nikolaj Mortensen.
I år er heldigvis lige stik modsat af sidste år – nu kører det bare.
I sidste uge begyndte man på Lærkesminde Landbrug & Maskinstation at holde roeoptagerne i gang i 20 timer i døgnet i et toholdsskift.
God fremdrift
Det er sjældent, at der kan optages så stort et areal i timen, som det er tilfældet i de tørre og faste marker, der er i år.
- Vi har lige taget 90 hektar roer op hos en kunde, og der lå vi på 1,15 hektar optaget i timen. Og vi plejer at sige, at 1,0 hektar i timen er rigtig godt, fortæller Nikolaj Mortensen, som har været ansat på Lærkesminde Landbrug & Maskinstation i 10 år og også har kørt optager inden da.
- Så jeg har da en del års erfaring, smiler han.
- I 2016 havde vi også et vådt år. Men slet ikke så bøvlet som sidste år. Og i år spiller det hele bare så fint – vejret er tørt, fabrikken kører planmæssigt og alt går planmæssigt.
Nye optagere hvert tredje år
Lærkesminde Landbrug & Maskinstation skal i alt optage godt 1.700 hektar sukkerroer i den igangværende kampagne. De mange hektar ligger spredt over både Lolland og Falster.
- Det er godt med en spredning, så vi kan lægge kuler klar til vores rense/læssemaskiner, der jo hurtigt læsser fra 40-50 hektar om dagen.
Tjen 2.700 kroner pr. hektar hvis du leverer rapsblade til biogas
I øjeblikket kører de to Grimme Rexor-optagere i en sukkerroemark på 57 hektar ejet af maskinstationsejer Bo Lærkesen.
- På så stor en mark har vi ofte med fordel en vogn til at køre roerne hen i kule, så vi slipper for at køre ekstra med optagerne.
Ellers kører begge optagere upåklageligt.
- Denne optager er ny fra i år, mens den anden optager kører i sin anden sæson. De bliver regelmæssigt skiftet hver tredje sæson, da vi har erfaring for at efter 2.000 hektar optaget, kan der komme reparationer, oplyser Nikolaj Mortensen.
Det er efterhånden den sjette Grimme Rexor, som maskinstationen har. Tidligere var det med bælter, men for nogle år siden skiftede man til hjul.
- Hjul er vi stadig godt tilfreds med og kan umiddelbart køre en smule hurtigere.
Godt udbytte og rene roer
Lige nu ligger udbyttet pænt på gennemsnitlig 85 tons pr. hektar optagne roer.
- Flere steder ligger vi over 100 tons pr. hektar og med måske 18 procent sukker og 10 procent jord, så ender vi hurtigt på 16 tons pr. hektar, hvilket jo er et godt udbytte.
Samtidig er roerne pænt rene for ukrudt og jorden tør og løs. Så de optagne roer i kulen ser rene og hvide ud.
- Vi har nok aldrig før taget så rene og pæne roer op som i år. Der skal ellers ikke meget regn til, før der klistrer jord på roerne. Men det er altså ikke i år.
Tanken er igen fuld på begge optagere og de drejer ned mod den store roekule, der hastigt vokser sig lang med de hurtige aflæsninger fra de to optagere.