Forventer fynsk majshøst omkring 1. oktober
Til trods for en sen såning og dårlige udsigter for majshøsten i maj, blev der fremvist flotte majsplanter og tilfredse konsulenter, da Velas, DLG og KvægrådgivningDanmark afholdt »Grovfodertræf« for omkring 60 interesserede landmænd i Gelsted.
- Det har været en underlig sæson.
Sådan indledte grovfoderkonsulent Anders B. Christiansen, Velas, da landboforeningen i samarbejde med DLG og KvægrådgivningDanmark afholdt »GrovfoderTræf« på Gelstedgaard i Gelsted den 2. september.
De hen ved 60 deltagere nikkede samstemmigt og glædede sig sammen med konsulenterne, da snakken faldt på den sene majssåning og det kolde forår, der et langt stykke hen ad vejen er blevet reddet af en varm og tør sommer.
2.000 majsvarmeenheder
- Mange steder – også her i demoparcellerne – blev der sået majs det meste af en måned senere, end hvad der er normalen, og alligevel står vi her i dag med meget fine afgrøder, der stort set ikke er bagud, lød det fra Anders B. Christiansen.
- Lokalt her i Gelsted har vi indtil nu haft 2.000 majsvarmeenheder. Havde majsen været i jorden den 1. maj som normalt, ville vi have ligget på 2.200 majsvarmeenheder, så der er ikke stor forskel.
Ifølge grovfoderkonsulenten skal man op på omkring 2.500 majsvarmeenheder til høst, hvilket han forventer rammer meget nært omkring den 1. oktober.
- Vejret har været med os siden sidst i maj, så mangler der planter hist og her, skyldes det nok en kombination af fugleangreb i de senest såede marker og lidt for ringe fremspiring i de tidligt såede, konstaterede Anders B. Christiansen.
Blevet betydeligt bedre at dyrke majs
Landskonsulent Martin Mikkelsen supplerede og kunne konstatere, at der landsgennemsnitligt er 300 majsvarmeenheder mere om året, end hvad gennemsnittet var for 30 år siden.
- Det er blevet betydeligt bedre at dyrke majs i Danmark, understregede landskonsulenten og fremhævede muligheden for at dyrke flere tidlige sorter.
- I dag sværger de fleste til middeltidlige sorter, hvilket også er dem, vi ser, klarer sig bedst i landsforsøgene. Men vejret giver os håb om en længere sæson og nye muligheder for sorter, påpegede han.
- Den øgede varme i august og september betyder dog generelt, at vi skal være opmærksomme på den øgede risiko for tørkestress, fastslog Martin Mikkelsen.
Forbedret græsdemo
Også græsmarken var velbesøgt af interesserede landmænd, der blandt andet fik fornyet viden om lucerne med sig hjem fra træffet.
- Vi har forbedret græsdemonstrationsområdet her i forhold til tidligere år, og har i år 11 græsblandinger i en rigtig græsmark til slæt, fortalte grovfoderkonsulent Hans Erik Larsen fra Velas og fremhævede blanding 48, der indeholder en stor andel af lucerne.
- Det er tydeligt at se, her hvor vi er i en græsmark, hvor der allerede er taget tredje slæt, at det er hård kost for lucernen, sagde han og understregede, at lucerne helst skal have seks til syv uger mellem hvert slæt, og at det betyder, at der maksimalt kan tages fire slæt pr. sæson, når lucerneandelen er stor.
- Der må ikke tages nye slæt, før end de nye skud er dannet ved basis, og så skal der sluttes senest den 10. september. Så må der ikke høstes mere på den. Lucerne skal have fred det meste af september, da det er der, den danner ny energi, påpegede Hans Erik Larsen.