Spår faldende hvedeproduktion i Europa

Der er udsigt til faldende produktion af hvede i EU-landene og Storbritannien i 2022, spår flere analysefirmaer.

Produktionen af hvede i EU-landene og Storbritannien vil falde med fem millioner tons i år. Det spår 15 af de største analysefirmaer i et rundspørge, som nyhedsbureauet Reuters har lavet.

Forventningen blandt analysefirmaerne er, at avlen falder med godt fem millioner tons til 125 millioner tons hvede og regner vi Storbritannien med, bliver faldet på små fem millioner tons til 139,5 millioner tons. 

Det er en blanding af mindre arealer og et tørt forår i dele af Europa, som danner baggrund for forventningerne om et fald i produktionen.

Men selv om produktionen skulle falde, er det ikke givet, at der bliver brug for at bremse eksporten ved hjælpe af høje priser, mener Palle Jacobsen, analytiker hos Agrocom.dk. 

Efter 2021 høsten har vi nemlig set, at lagrene er gået i vejret, fordi de høje priser har reduceret både eksporten ud af EU og forbruget internt i EU, så når vi regner overgangslagrene med ind i det samlede regnestykke, bliver der ikke tale om et fald i den samlede forsyning af hvede, skriver han i et blogindlæg og fortsætter:

- Endelig står vi lige nu med en historisk stor prisforskel imellem majs og hvede og det øger importen af majs. Endelig viser de seneste tællinger et markant fald i den animalske produktion i EU landene, ja i flere EU lande står vi med et historisk stort fald i den animalske produktion. 

- Nu er der selvfølgelig ikke høstet endnu, men viser det sig, at de femten analysefirmaer får nogenlunde ret i deres forventninger til den kommende EU avl, så ligger der ikke en avl foran os, der kan argumentere for priser over 350 euro.

Læs også