Uheldig cocktail i vejret udsatte roekampagnen

Vejrmæssige omstændigheder medførte, at en del sukkerroer gik i forrådnelse, inden de blev hentet, og det skabte problemer for sukkerproduktionen.

Roekampagnen 2022/2023 blev en smule længere end normalt, og det skyldes produktionsvanskeligheder på sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster.

Det oplyser fabriksdirektøren på sukkerfabrikken i Nakskov, Allan Borreskov, til Folketidende.

Helt konkret skyldes problemerne, at dele af nogle af roerne er gået i forrådnelse, og det skaber udfordringer længere fremme i processen.

- I december havde vi en periode med meget hård frost, mens roerne lå i kuler ude på markerne. Efterfølgende fik vi så en periode med 8-10 graders varme, og det betød, at dele af roerne yderst i kulerne gik i forrådnelse. Så vi har nogle roer liggende nu, som ikke er ret gode, forklarer Allan Borreskov til avisen.

Andet år i træk

Omstændighederne har medført en forringet saftkvalitet i nogle af roerne, og det giver filtreringsproblemer.

På fabrikkerne skal tilsættes et særligt enzym, og det er en proces, som tvinger fabrikkerne til at sænke hastigheden på sukkerproduktionen markant – i den sidste ende blev kampagnen udsat en uges tid.

- Vi havde samme problematik sidste år, men normalt er det kun noget, vi ser hvert 5. til 10. år, og jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har oplevet det to år i træk, siger Allan Borreskov til Folketidende.

Forsinkelsen kommer naturligvis til at koste nogle penge, men hvor mange ved fabriksdirektøren ikke endnu.

Læs også