Tørken giver travlhed hos maskinstation

- Fodersituationen kan blive virkelig kritisk for kvægbrugere og hestefolkene, hvis tørken fortsætter, lyder det hos Vantinge Maskinstation, hvor man har at der har manglet 30-40 procent udbytte i første slæt.

Den voldsomme tørke har for alvor sat sine spor i landskabet. Årets første afgrøde, som bjærges på markerne, er græs til ensilering eller hø. Her, hvor første slæt er skårlagt og enten finsnittet til græsensilage til kvægbruget, presset og wrappet til ensilage eller som hø til hestefoder, opgør ejerne af Vantinge Maskinstation, at udbyttet i første slæt ligger 30-40 procent under et normaludbytte.

- Det er i første og andet slæt, at de store mængder skal hentes til årets foderrationer, og hvis der ikke kommer regn inden længe, bliver andet slæt for alvor ramt, lyder det fra far og søn, Niels Erik Pedersen og Claus Nielsen.

Sammen med deres tre fuldtidsansatte medarbejdere har de siden 22. maj været i gang med græsensileringen for kvægbrugere i området. Men også landmænd og andre med større eller mindre græsarealer er kunder hos maskinstationen.

Tørke-situationen betyuder, at alle tænkelige græsområder og engarealer i år bliver skårlagt og høstet, netop for bedre at kunne imødekomme manglen på ensilage og hø i den kommende sæson.

- Vi kører selv på helt små arealer til en halv hektar, langs åer og i enge. Fordelen ved det tørre forår er, at vi i år kan køre sådanne steder. Men, advarer maskinstationsejer Claus Nielsen, man skal trods alt tænke på foderkvaliteten. På sådanne marginaljorde kan der være risiko for ujævnheder og muldvarpeskud og dermed jord i ensilagen. Samtidig skal der også tænkes på økonomien i et sådant foder, da alene presningen og wrapningen beløber sig til 185 kroner pr. balle.

Læs også