Tror du ikke, Nationalbanken holder godt øje med guldet i bankboksen i kælderen? Er det mon fordi, der er samlet store værdier på et sted, og det for alt i verden ikke må forsvinde?
Holder du øje med dine afgrødelagre? Repræsenterer de ikke en stor værdi på din bedrift? Og hvorfor overhovedet beskæftige sig med afgrødehåndtering og lagring midt på foråret? Svaret kommer senere.
En god afgrødeopbevaring sikres allerede i høst, hvor en hurtig og ensartet nedtørring af afgrøderne er afgørende for at kunne bibeholde kvaliteten, indtil afgrøderne skal anvendes eller sælges.
Nøgleordet i forbindelse med tørring er luft. Med andre ord; tilstrækkelig kapacitet på både luftmængde og eventuel varmekilde er både energimæssigt billigst og mest effektivt til at tørre afgrøderne ned.
Nedtørring af afgrøder
En dårlig nedtørring kommer til at forfølge dig, da afgrøder, der ikke er lagerfaste, det vil sige for varme og/eller for fugtige, har et højt åndingstab og er mere udsatte for skadedyr og svampe.
Derudover er luften senere på efteråret mindre egnet til at nedtørre afgrøder med. For at sikre lagerfasthed skal afgrøderne derfor både være tørre og kølige.
Et kornprøvespyd med termometer og en fugtighedsmåler er uundværlige redskaber her. Husk også en jævnlig beluftning af afgrøden. For at undgå »døde lommer« kan du smide sko og strømper, og så kan du mærke luften op gennem tæerne, når du går en tur hen over afgrøden under beluftningen.
Rengøring er altafgørende
Der er naturligvis forskel på de forskellige lagertyper – gastæt silo, planlager, amerikanersilo med flere. Men ét er sikkert –det kræver rengøring at opbevare afgrøder. Der kan være kontraktmæssige krav om rengøring til for eksempel fremavl, men derudover er høj rengøringsstandard med til at minimere udbredelsen af skadedyr og lagersvampe.
Der findes kemiske skadedyrsmidler, men det erstatter ikke en kompressor og en kraftig støvsuger. Brug i øvrigt aldrig vand til rengøringen, da det giver grobund for svampe.
Er du klar til høst?
Så tilbage til spørgsmålet; hvorfor overhovedet beskæftige sig med afgrødehåndtering og lagring nu. Svaret er nemlig, at der faktisk ikke er så længe til høst.
Der er nu forventningsfuldt gang i markarbejdet, men har du styr på, hvad der skal ske med afgrøderne om cirka fire måneder? Er de solgt med aflevering i høst, eller skal du selv have det ind? Havde du luft- og tørrekapacitet nok sidste høst, eller har du haft problemer med lagerfastheden hen over vinteren? Hvis dine siloer eller planlagre er tømte nu, er de så rengjorte og støvsugede –også i sprækkerne, og hulrummet omme bagved, hvor det er bøvlet at komme om? Er kornelevatoren og redlere rene og smurte –og fik du skiftet det rulleleje, der begyndte at klage sig sidste år?
Hvis du kan krydse »ja« til disse spørgsmål, så har du spildt tre minutter på at læse denne artikel – men hvis ikke, så har du svaret på, hvorfor det er værd at forholde sig til afgrødehåndtering allerede nu, så du kan få planlagt eventuelle udbedringer af anlægget, inden du kører i marken med mejetærskeren.