Corona-lukket slagteri i Ringsted giver udfordringer

På grund af omfattende corona-udbrud blandt medarbejderne valgte Danish Crown for nylig at lukke slagteriet i Ringsted i mindst én uge, hvor cirka 35.000 grise skulle have været slagtet.

SLAGTERI Danish Crowns ugentlige slagtekapacitet af grise skrumpede for nylig med 35.000, da slagterikoncernen tog konsekvensen af det omfattende corona-udbrud på sit slagteri i Ringsted og indstillede alle slagtninger.

Mindst en uge lukker slagteriet i et »endeligt forsøg« på at få brudt smittekæderne blandt slagteriets medarbejdere, oplyste selslabet.

De grise, der normalt skulle være slagtet i Ringsted, bliver derfor omfordelt til de øvrige slagterier i Jylland, som øger kapaciteten mest muligt, forklarede Danish Crown.

Over for Effektivt Landbrug ønsker pressechef i Danish Crown, Jens Hansen, ikke at uddybe nærmere, hvordan det skal gøres. Han afdramatiserer dog situationen, når det kommer til spørgsmålet om slagtesvin og slagtekapacitet. Han oplyser dog, at det ikke vil komme op i nærheden af udsættelser, som svarer til påske og jul.

Andelshavere skal være fleksible

Fra Danish Crowns formand, Erik Bredholt, lød det i et nyhedsbrev, at den midlertidige nedlukning af slagteriet i Ringsted, kommer til at medføre ændringer i hverdagen for andelshaverne.

- Andelshavernes fleksibilitet bliver et stort parameter for at løse denne her udfordring bedst muligt. Der kan eksempelvis komme behov for at læsse grise på mere skæve tidspunkter og acceptere, at mængden af udsatte grise kan blive større. Det håber jeg på forståelse for, for vi står i en situation, hvor vi har brug for, at hele Danish Crown hjælpes ad, sagde Erik Bredholt.

Formanden meddelte også, at nedlukningen har været oppe at vende et par gange, allerede inden beslutningen blev taget efter anbefaling fra myndighederne.

Der skulle gå 12 dage fra første gang, der blev konstateret Covid-19 i Ringsted, til slagteriet blev lukket helt ned midlertidigt.

Kom med tal for slagtekapacitet

Hos producentforeningen Danske Svineproducenter er der forståelse for, at Danish Crown har lukket slagteriet i Ringsted, så corona-smittekæden kan blive brudt én gang for alle blandt medarbejderne.

- Jeg kan slet ikke finde nogen anledning til at kritisere Danish Crown for den beslutning. Nu håber jeg bare, at de husker at være åbne omkring tingene, siger Per Badrum, direktør i Danske Svineproducenter.

Han fortæller, at den midlertidige nedlukning vil være en god lejlighed for selskabet til at offentliggøre sin totale slagtekapacitet på sine forskellige lokationer. En oplysning man hos Danske Svinerproducenter, ifølge Per Badrum, længe har efterspurgt.

- Det ville faktisk være rart at vide, hvor stor deres kapacitet er. Og det er ikke kun på grund af det her. Det er også på grund af den diskussion, vi har i øjeblikket med folketingsmedlemmer omkring slagtesvineproduktionen i Danmark, siger han med henvisning til diskussionen om smågrise, der kører ud i af landet i stedet for at blive slagtet i Danmark.

- Men også omkring det her kunne de være skønt at vide, hvad max-kapaciteten er lige nu på de enkelte anlæg. Det vile kunne give en ro, siger Per Badrum.

Det er dog en oplysning, Danish Crown ikke ønsker at videregive til avisen.

Svineformand roser Danish Crown

Fra Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion, der indtil 2017 sad i bestyrelsen i Danish Crown, lyder det, at han lige nu også er mest bekymret på medarbejdernes vegne.

- Jeg er bekymret for personalet. Og for mig at se, så har Danish Crown håndteret den her situation dygtigt og professionelt. De skal nu sørge for, at medarbejderne kan vende trygt tilbage. Det er det vigtigste.

Han fortæller, at varer nedlukningen i Ringsted i over den uge, som lige nu er bebudet, kan det dog begynde at blive kritisk også, når det kommer til svineproducenterne.

Corona hos Danish Crown​ i Ringsted

Danish Crown har omkring 850 ansatte på slagteriet i Ringsted. Derudover beskæftiger Fødevarestyrelsen og forskellige underleverandører cirka 150 medarbejdere på slagteriet.

Her er et overblik over corona-udviklingen:

28. juli: Tre medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Ringsted bliver testet positive for corona-virus, og 30 medarbejdere sendes i karantæne.

29. juli: Antallet af smittede medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Ringsted stiger markant fra 3 til 16. 

30. juli: Nu 32 smittede. 100 sendt hjem. Kun små konsekvenser for indtransport, lyder det fra Danish Crown. 

3. august: Smittetal er steget til 79. Slagteriet indfører temperaturmålinger hos medarbejdere. 

6. august: 120 er smittet. Danish Crown vil teste medarbejdere to gange ugentligt.

8. august: 150 smittet. Danish Crown lukker slagteriet i Ringsted i mindst én uge. 

 

Læs også