Delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer foregik virtuelt og uden den afgående formand, Martin Merrild, der var ramt af corona. Afløserne stod klar. Viceformand Thor Gunnar Kofoed aflagde beretningen, og Søren Søndergaard overtog formandsposten.
DELEGERETMØDE Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning er normalt et stort tilløbsstykke, men – som så mange andre arrangementer – blev årsmødet naturligvis også »corona-ramt«. Helt bogstaveligt endda.
Den afgående formand Martin Merrild, der på forhånd havde proklameret sin afgang, var nemlig blevet smittet med corona, og han kunne derfor ikke være til stede i Herning Kongrescenter, hvor det generelt var sparsomt med fremmødet.
I Martin Merrilds fravær var det viceformand i landbrugsorganisationen, bornholmeren Thor Gunnar Kofoed, der aflagde beretning på årsmødet, der foregik virtuelt.
Useriøst og væmmeligt
Som det første i sin beretning kom Thor Gunnar Kofoed ind på den aktuelle situation i minkbranchen, der er havnet i en dybt ulykkelig situation, hvor minkavlerne er ramt på deres livsværk og levebrød.
- Det er ganske enkelt uanstændigt at observere, hvordan dele af Christiansborg i øjeblikket behandler de ramte familier, tordnede viceformanden og pointerede, at en række politikere benytter corona-situationen til at mistænkeliggøre branchen, der bidrager med mange eksportkroner og arbejdspladser i landdistrikterne.
- Det er lige så useriøst, som det er væmmeligt. Ingen har bedt om det her, fastslog Thor Gunnar Kofoed med tydelig adresse til de partier i Folketinget, som gerne ser pelsdyravlen i Danmark lukket.
Langt fra eneste udfordring
Corona-pandemien er langt fra den eneste udfordring i dansk landbrug, og ifølge Thor Gunnar Kofoed er det et problem, at danske landmænd ikke er så gode til følelser.
- Vi bevarer jordforbindelsen. Vi svajer ikke, bare fordi det blæser lidt kraftigt. Vi er altid klar med fakta. Ja, faktisk er vi meget bedre til fakta end til følelser.
- Og måske er dét et punkt, hvor vi godt kunne kigge lidt indad. Skal vi blive lidt bedre til det med følelserne? Måske kan følelser ligefrem bruges til at udbrede fakta, lød det fra Thor Gunnar Kofoed
Ifølge viceformanden skal landbruget og danske landmænd have blik for, at fakta ikke altid kan vinde over følelser.
Nødvendig ydmyghed
- Et godt eksempel er hele debatten om glyphosat. Her er der enormt mange følelser på spil. Hvis ikke vi ser det og forstår det, så bliver vi bare kørt helt over, pointerede han.
- Vi skal gøre en ekstra indsats for at bruge glyphosat så lidt som muligt. Men selvfølgelig så meget som nødvendigt.
- Hvis vi bare lægger armene over kors og ærgrer os over, at ingen kan forstå, at fakta beviser, at det er det bedste middel på markedet, så kan vi ende med et totalforbud, vurderede Thor Gunnar Kofoed i sin beretning, hvor han understregede, at det er nødvendigt, at landmændene møder omverdenen med en vis ydmyghed.
- Jeg tror, at vi alle kender den der følelse af afmagt, når man ikke får mulighed for at forklare, hvad der foregår i stalden og på marken. Derfor skal vi møde alle med den ultimative åbenhed, fastslog han.
Stående bifald til ny formand
Den bornholmske viceformand kunne senere på delegeretmødet lykønske Søren Søndergaard, der var eneste kandidat til at afløse Martin Merrild på formandsposten.
Den nye formand har, siden han meldte sit kandidatur, mødt overvældende opbakning fra sine kolleger, og fra de omkring 30 deltagere til det corona-ramte delegeretmøde i Herning var der også stort stående bifald, da »valget« var overstået.
Til Effektivt Landbrug lød det fra den nye formand, at man ikke skal forvente, at han laver grundlæggende om på organisationen. Han roser den måde, som Martin Merrild har gjort tingene på, siden han blev formand i 2012.
- Jeg synes, at Landbrug & Fødevarer har den rigtige linje lige for tiden, men det er klart, at i og med at jeg er 20-30 år yngre (end Martin Merrild, red.), så skal vi da også forny os hele tiden, lød det fra den nye formand, der er 40-år og svineproducent i Jylland.
- Vi har talt meget de seneste måneder om organisationsændringer, men det ser ikke ud til, at vi på den korte bane gør så meget ved det, sagde Søren Søndergaard, der fortalte, at han vil arbejde meget for at bygge bro til de lokale formænd i den kommende tid.
jhal