MILJØ Fra den 21. februar 2021 er det lovpligtigt med miljøledelse på større svine- og fjerkræejendomme. Miljøledelse handler om at gøre indsatser i hverdagen, som påvirker miljøet i en positiv retning – og om at dokumentere det.

Det overordnede mål med miljøledelse er at spare på forbruget og ressourcerne – som for eksempel strøm og vand – og derigennem få en miljøgevinst.

Man kan således bruge miljøledelse til at få et overblik over blandt andet forbrug af vand og energi, foderudnyttelse og korrekt opbevaring af olie og kemikalier.

Hos VKST er miljøteamet optaget af, at miljøledelse også er en gevinst for landmændene – og ikke blot endnu en mappe til reolen.

Derfor har Piil Krogsgaard og hendes kolleger sat de nye krav ind i et enkelt system, der gør det let at sætte mål for miljøindsatsen og dokumentere, hvordan man arbejder med miljøforbedringer på bedriften.

Forhold skal dokumenteres

- Udover at sætte konkrete miljøledelsesmål handler de nye krav også om at skrive ned og dokumentere, hvad man allerede gør i dag, siger miljørådgiver Piil Krogsgaard og fortsætter:

- Nogle af de forhold, der indgår i de nye oplysningskrav, vil allerede være en del af bedriftens miljøgodkendelse – for eksempel kontrol og vedligehold af gyllekølingsanlæg. Men regelmæssig rengøring af fodersiloer vil også være en af de mange af hverdagens rutiner, der kan sættes i system og dokumenteres.

Andre ting, man allerede gør på bedriften, indgår i oplysningskravet. Det gælder for eksempel uddannelsesplaner, APV, sikkerhedsinstrukser mv.

Overblik og indblik

Med miljøledelse får man overblik og indblik. Overblik over miljøtiltag og indblik i, hvor og hvordan du skal sætte ind for at opfylde lovkravene til miljøledelse.

- Man får viden om og sætter mål for, hvor man kan gøre en ekstra indsats, som både giver en miljøgevinst og som kan forbedre dine resultater, siger Piil Krogsgaard og nævner rengøring af ventilation, som et eksempel på, hvor man får økonomisk gevinst ud fra en rutineopgave.

Miljøledelse er et lovkrav til alle husdyrbrug, der er omfattet af IE-direktivet, og det vil sige svineproduktioner med flere end 750 stipladser til søer eller flere end 2.000 stipladser til slagtesvin (over 30 kg) eller flere end 40.000 stipladser til fjerkræ.

Derimod er kvægbrug ikke omfattet af reglerne om miljøledelse, oplyser Piil Krogsgaard.

jhal