Produktmanager fra Strube Scandinavia, Kristian Nørby Nielsen, peger på to gode grunde til at vælge at dyrke roer.

- Der høstes et noget højere udbytte i roer end majs – faktisk op til 15-20 procent flere FE pr. hektar i roer, og så har roer et mere stabilt udbytte end majs.

- Om det er tørt eller vådt, så går det aldrig helt galt med roer, fastslår Kristian Nørby Nielsen og tilføjer, at det dermed er meget naturligt, at der er en stigende interesse for dyrkning af roer til foder. Tilmed en høj kvalitet af foder.

Ekstra forspring

Godt begyndt er halvt fuldendt. Det ordsprog gælder også for roerne, lyder det videre fra Kristian Nørby Nielsen.

- Ensartet fremspiring starter i marken i det tidlige forår med en præcis jordbearbejdning. Høj og ensartet fremspiring sikrer tilnærmelsesvis 100 procent plantebestand og senere hen i sæsonen et stort og bredt bladdække, der skærmer af for sent fremspiret ukrudt, forklarer han.

Strubes sorter har, ifølge Kristian Nørby Nielsen, et stort bladdække, og det er et godt valg til marker, hvor man har et stort ukrudtstryk.

Hurtig fremspiring kommer kun, hvis man køber en god frøkvalitet. Strubes scanningsteknologi sikrer, at der kun anvendes de absolut bedste frøpartier.

- Med scanningsteknologien sikrer Strube også et ekstra forspring på tre-fem dage igennem hele vækstsæsonen, fortæller Kristian Nørby Nielsen.

Højt tørstofindhold

Han påpeger, at bedømmelsen af roens glathed og jordvedhæng er så vigtige i Landsforsøgenes Sortsafprøvning.

- Der er nemlig stor forskel på sorterne, og den forskel kan betyde rigtig meget for foderkvaliteten. Det er vigtigt med et lavt råaske-indhold i foderet. Der kan opnås noget ved en omhyggelig optagning og efterfølgende god rensning. Det har dog også stor betydning, at der vælges en sort med naturlig lille rodfure.

Kristian Nørby Nielsen fremhæver specielt sorterne Yoda og Degas, som to af de absolut bedste på markedet i relation til rodfure.

Analyser fra årets demoarealer viser også, at Strubes sorter ligger i top med tørstof. Kombinationen af en stor rodmængde og højt tørstofindhold giver muligheden for at høste imponerende mange foderenheder pr. hektar, slutter Kristian Nørby Nielsen af.

/jhal