Landmænd har politianmeldt kommune

En gruppe landmænd nær Tysinge Å i Nordvestsjælland er utilfredse med, at Holbæk Kommune har kastet store sten tilbage i åen efter en oprensning. Med hjælp fra Bæredygtigt Landbrug har landmændene nu politianmeldt kommunen.

- Skynd dig at få de sten fjernet. Ellers kommer de sgu nok og smider dem i igen.

Sådan lød det, mens der blev grinet internt, da en mindre gruppe landmænd fra Holbæk Ålav en oktoberdag sidste år gennemgik arbejdet i Tysinge Å. Efter et par års forsøg på at råbe Holbæk Kommune op om, at åen trængte til at blive vedligeholdt, var det endelig sket.

Det var landmanden Jacob Bøge Hansen, der blev talt til. Han ejer de arealer, som ligger op til en bred strækning af åen.

Langs strækningen havde entreprenøren – hyret af kommunen – efter landmandens eget ønske efterladt den store bunke af grøde, der var gravet op. Her var der blandt andet en række større sten, gravemaskinen havde fået taget med op.

Hæver vandstanden

Bare få dage efter forstummede grinene dog for landmændene. De sten var nemlig smidt i åen igen, oplyser Jacob Bøge Hansen, da han sammen med blandt andet formanden for Holbæk Ålav, Lars Palle, og Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz, ser nærmere på problemstillingen.

Landmændene fra ålavet er så utilfredse med, at stenene er kommet tilbage i åen, at de nu med hjælp fra Bæredygtigt Landbrug har meldt Holbæk Kommune til politiet.

Stenenes nye placering i åen betyder ifølge landmændene og Bæredygtigt Landbrug, at kommunen ulovligt hæver vandstanden. Og det øger risikoen for oversvømmelser på store landbrugsarealer nedstrøms for den strækning, hvor stenene er smidt i.

Lars Palle, der er svineproducent, har selv jord ved Tysinge Å nedstrøms for det område, fortæller, at der er smidt 40-50 store sten tilbage i åen.

- Ved brinkerne har vores forfædre i sin tid placeret stenene for at sikre dem. Nogle af de sten er med tiden så faldet i vandet, og de bliver gravet med op ved oprensningen. Kommunen kommer så selv ned også og kigger på det, og beder entreprenøren om at smide stenene tilbage. Men de bliver ikke lagt helt ind ved brinkerne, men ude midt i åen, siger Lars Palle.

Kovendig hos kommunen

Han fortæller, at ålavet i december havde en skriftig korrespondance med medarbejdere i Holbæk Kommune om at få stenene fjernet. Sker det ikke, vil de melde kommunen til politiet, meddelte landmændene. Ud fra de e-mails fremgår det, at en medarbejder hos kommunen er enig i, at stenene skal ud til brinkerne.

»Meningen med stenene er, at de skal holde på brinken, så vi får minimeret fremtidig udskridning af brinkfødder. Det gør de ikke, når de ligger midt i vandløbet. Så de skal ligge op af brinken. Og der får vi dem flyttet hen,« lyder det i en af de mails, Lars Palle i december modtog fra en medarbejder i Holbæk Kommune.

Flere gange blev Lars Palle også forsikret om, at tingene ville blive bragt i orden, men intet skete. Efterfølgende ringede en ledende medarbejder i Holbæk Kommune til ham og fortalte, at det er besluttet, at stenene ikke skal fjernes. Det er derfor, at landmændene nu vil gøre alvor af deres trussel om at politianmelde kommunen.

Helt uacceptabelt

Til at hjælpe sig har landmændene allieret sig med Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz.

- Det her er jo helt uacceptabelt. Selvfølgelig må man ikke gå rundt og hæve vandstanden ulovligt. Der sker så meget i det skjulte rundt omkring i landet, hvad angår vandstandshævninger, men ligefrem at vifte ulovlighederne i ansigtet på borgerne, ja så skal det altså også have konsekvenser, siger Nikolaj Schulz.

Han fortæller, at det med politianmeldelsen er forventningen, at politiet begynder en politimæssig efterforskning og en tiltale.

- Målet er selvfølgelig at få kommunen til at rette ind, så stenene bliver fjernet. Havde det været en landmand, der havde oprenset for meget, så var landmanden ført for en dommer i en straffesag. Jeg forventer, at kommunen får samme behandling, siger chefjuristen.

Fra Lars Palle lyder det, at det måske for nogle kan virke uforståeligt, at landmændene gør så stor en sag ud af, at der ligger »et par sten« i vandløbet. Men han understreger, at vi har at gøre med et vandløb, som næsten intet fald har. Det vil sige, at vandet løber meget langsomt – ifølge Lars Palle falder det blot 20 centimeter på én kilometer.

Ordlyden i politianmeldelsen

»Det fremgår af vandløbslovens § 27, at vandløb skal vedligeholdes således, at det enkelte vandløbs skikkelse eller vandføringsevne ikke ændres, medmindre andet er fastsat i regulativet. Eftersom der intet står i regulativet om stenene og at stenene medfører en forringet vandføringsevne, må det være en overtrædelse af blandt andet vandløbslovens § 27, at kommunen har udlagt stenene i bunden af vandløbet.

Kommunen har ej heller indhentet tilladelse til nedlægning af stenene i bunden af vandløbet, eksempelvis ved en reguleringssag i overensstemmelse med vandløbsloven.

Det følger eksempelvis også af vandløbslovens § 54, at såfremt et vandløb beskadiges eller der foretages foranstaltninger i strid med loven, kan vandløbsmyndigheden meddele påbud om genoprettelse af den tidligere tilstand. Ligesom det af vandløbslovens § 54 a, fremgår, at såfremt vandløbsmyndigheden bliver opmærksom på et ulovligt forhold, så skal de foranledige det ulovlige forhold bragt til ophør.

Problemet er dog, at kommunen både er skyld i det ulovlige forhold og er samtidig vandløbsmyndighed – det vil sige den som skal foranledige det ulovlige forhold bragt til ophør. Det kan vi konstatere, at kommunen ikke har i sinde at gøre, hvorfor vi beder politiet om hjælp.

Vi håber nu på, at politiet vil sørge for, at kommunen vil overholde vandløbsloven.«

Læs også