Advarer mod ulykker ved fritrækning
Arbejdet i markerne er kommet i gang, og det betyder flere køretøjer der og på vejene. Nu advarer Arbejdstilsynet mod faren ved ulykker i forbindelse med fritrækninger.

Når maskinerne sidder fast i markerne og har brug for fritrækning, er der store kræfter på spil. Og det øger faren for ulykker, når der skal trækkes fri, lyder det fra Arbejdstilsynet. Arkivfoto: Jesper Rasmussen, Niemann
Det er blevet forår og dermed også tid til markarbejde. Denne vinter har budt på rekordstore mængder regn, og det betyder, at de store maskiner nemt kan køre fast. Desværre er der stor risiko for alvorlige ulykker, når maskiner skal trækkes fri på marken.
Selvom vi i Danmark og resten af verden er meget optaget af Coronavirus lige nu, så skal der stadig arbejdes i marken. I år er markerne ekstra mudrede – og det betyder også forhøjet risiko for, at de tunge traktorer eller andre maskiner kører fast. Men der er enorme kræfter på spil, når de skal trækkes fri,
Erfaringer fra Arbejdstilsynet viser, at ulykkerne ofte sker, når der benyttes tov eller kæder til fritrækning, og hvor fritrækningen sker ved direkte træk med andet køretøj – et såkaldt »slæbetræk«. Så er der risiko for, at en genstand rykker sig løs fra en af de trækkende maskiner, og derefter rammer en medarbejder med enorm kraft.
Arbejdstilsynet ser meget sjældent ulykker, når fritrækningen sker kontrolleret med det rette bjerningsudstyr, for eksempel spil.
hka