LÆHEGN Hvis det skal være i år, så er det ved at være sidst udkald. Både for at beskære og udtynde sine gamle læhegn og få plantet nye.

Det siger plantningskonsulent hos HedeDanmark, Sune Glitrup.

- Hvis man skal have lavet noget beskæring og udtynding, så skal man se at få det gjort inden udgangen af marts. Man kan godt beskære senere. Men hvis man skal udtynde et hegn, så er det lettest at gøre, mens der ikke er blade på, og man så nogenlunde kan se til det og overskue, hvad man skal tage væk, og hvad man skal lade stå.

Han siger videre, at det ikke ødelægger væksterne at få tage knopperne af, hvis de er begyndt at springe ud.

Udtynding giver lys

Sidebeskæring af læhegnene er selvfølgelig nødvendig for at kunne køre forbi med redskaber på den dyrkede mark. Men det er også gavnligt for læhegnets vækst, påpeger Sune Glitrup.

- Det har også en gavnlig effekt at skabe lys inde i læhegnet ved at få nogle af de store sidegrene skåret af. Udtyndingen skal til, for at der ikke bliver et alt for tæt kronetag af de høje træer, så der stadig væk kommer lys ned til buskene.

Det er derefter tiden til at plante læhegn i april og maj måned, om end det våde vejr har forhalet forberedelserne.

Planter bliver hurtigt udsolgt

- Det har forsinket os, at jorden har været meget vandmættet, men der, hvor man kan køre nu, begynder vi at gøre klar til at pløje og plante nye læhegn, siger han om HedeDanmarks arbejde med det.

Sune Glitrup advarer om, at folk risikerer at være for sent ude, hvis de trækker overvejelserne for længe.

- Hvis folk kommer hen til slutningen af april, så er der sikkert udsolgt på mange hylder af planter. Så kan man ikke få, hvad man har lyst til at få plantet.

Når man taler om læhegn og småbiotoper, så er det løvtræer, som kunderne efterspørger. Det er det mest stabile og mest vindstærke træer, man kan plante.

Flere arter i hegnet

Før satsede man på nåletræer, fordi de gror hurtigere, ligesom man favoriserede monokulturer af for eksempel ren sitkagran eller tjørnehegn. Det var så hegn, som var mere følsomme over for sygdomme ved kun at være udgjort af en enkelt art, viste det sig.

Helt tilbage til 70’erne besindede man sig så på i stedet at lave nogle flerrække hegn med flere arter.

- Det var heldigt, at man gjorde det dengang, for man havde elm med i starten. Den fik jo elmesyge, men der var så stadig væk andre arter tilbage i hegnene. Så de hegn står der stadigvæk.

Det har for længst vist sig, at man kan sagtens få egetræer og buske til at gro også i de sandede, vestjyske jorder, oplyser plantningskonsulenten fra HedeDanmark.