Min gode grund til at være landmand: - Jeg nyder at opnå resultaterne

Martin Jonsson driver en økologisk kvægbedrift ved Holbæk, og han lykkes med en ledelsesstil, hvor medarbejderne har meget indflydelse i hverdagen.

Af Martin Stoltenberg Hansen, Seges

Der er liv og glade dage på Skovbakkegård i Regstrup på Nordvestsjælland. Køerne er kommet på græs, den røde glentefamilie stortrives ved naboskoven, familien Jonsson har lige fået en datter og flytter til sommer ind i det nye stuehus, som håndværkerne er ved at bygge.   

Så Martin Jonsson smiler bredt, da han tager imod en smuk forårsdag – han kan komme på en masse gode grunde til at blive landmand. Men at opnå resultater i samarbejde med bedriftens medarbejdere er noget af det, som giver Martin den største arbejdsglæde i hverdagen.

- Det, man skaber sammen med medarbejderne, er unikt, for det kommer aldrig bare af sig selv. Hvis du ikke gør en indsats for, at dine medarbejdere trives og arbejder i samme retning som dig, så kommer du ingen vegne.

- Jeg sagde til min kone, da vi flyttede herud, at når vores medarbejdere ringer, så tager jeg altså telefonen – også hvis de ringer midt om natten. Det skal man have clearet af med sin partner fra starten af.

Involverende stil

26-årige Martin Jonsson og resten af familien etablerede sig i 2017 på Skovbakkegård, som familien forpagter i en 10-årig forpagtningsaftale med AP Pension.

Fra første dag har Martin Jonsson skullet være leder for skiftevis danske og udenlandske medarbejdere, og han har fra begyndelsen valgt en involverende ledelsesstil.

- Man kan nok kalde det en opdragende eller næsten faderlig ledelsesstil, jeg praktiserer. Det er for eksempel ikke ret tit, at jeg selv kommer og præsenterer løsninger for mine medarbejdere. Jeg præsenterer dem i stedet for de udfordringer, vi har, og så lader jeg dem komme med forslag til, hvad vi bør gøre ved dem, lyder det fra Martin Jonsson.

Motivation

Martin Jonsson uddyber, hvorfor han synes, at denne måde fungerer så godt på Skovbakkegård.

- Jeg tror på, at hvis medarbejderen selv har foreslået, at vi skal gøre en ekstra indsats på renligheden, så bliver det også langt nemmere at få ham eller hende til at skrubbe skåle og andet udstyr i fem minutter ekstra – for så forstår de, hvorfor vi gør det, og de har endda selv foreslået det.

- Når du involverer dine medarbejdere, så ved de også, at de har en andel i de succeser, vi opnår, og på den måde bliver de bevidste om deres egne kompetencer og får lyst til at gå på mod den næste udfordring, forklarer Martin Jonsson.

Han understreger, at han naturligvis trækker i håndbremsen, hvis der kommer et forslag, som er helt skævt, men at det ikke er sket ret tit.

Fremtidens landmænd

Martin Jonsson har taget et bevidst valg om at have mindst én landmandselev på bedriften.

På Skovbakkegård er der i øjeblikket to ukrainske landmandselever, og når de stopper til sommer, afløses de af tre danske elever, som så udgør teamet sammen med familien Jonsson.

- Jeg synes, det er dejligt at have elever, for på den måde kan vi give noget erfaring og nogle gode oplevelser videre til dem, som skal føre dansk landbrug ind i fremtiden.

Ejerskifte 1997-2017

Gode historier skal tiltrække de unge

Landbruget mangler unge, friske kræfter. Men hvorfor vælge et erhverv, der ofte omgives af negative historier?

Det spørgsmål giver Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Seges, et svar på med kampagnen »10 gode grunde til at være landmand«.

Over ti dage bringer Effektivt Landbrug sammen med Seges en artikelserie, der sætter fokus på de mange fordele ved at vælge landmandslivet.

Ti gode grunde

Hvad er din gode grund til at være landmand? Sådan spurgte Anders Harck, og svarene strømmede ind.

Af de mest populære grunde valgte sektorbestyrelsen disse ti gode grunde til at være landmand: 

  • Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens
  • Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er »herre i egen mark«
  • Kærligheden til dyrene 
  • At se noget gro
  • At arbejde med noget konkret og meningsfuldt 
  • Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater
  • Mulighed for god indtjening
  • At være i naturen og nyde den friske luft
  • Gode digitale muligheder
  • er let at forene arbejdsliv og familieliv 

Læs også