Rotterne myldrer ind i staldene
De har haft kronede dage i en mild vinter og en tør sommer. Så det bliver et travlt efterår for Ewers Skadedyr, siger Frede Hansen.
Frede Hansen advarer mod forekomster af rotter efter den tørre sommer.
En mild vinter og en lang og tør sommer. Det er rotternes livret, og lige nu myldrer de frem overalt og ikke mindst på landbrugene.
- Jeg har været i branchen i en del år, og jeg kan ikke mindes, at rotterne nogensinde har været så aktive på denne tid af året, som de er nu, siger Frede Hansen, som arbejder med skadedyrsbekæmpelse i en afdeling, Ewers Skadedyr, etableret af korn- og foderstofselskabet Brødrene Ewers A/S.
- Rotterne har nydt sommeren og haft kronede dage. Det kommer vi til at mærke, når de første efterårsdage viser sig. Jo tidligere vi får et vejrlig med regn og kulde, jo tidligere søger rotterne ind i bygningerne, og i perioden frem til jul bliver der travlhed i afdelingen, siger han.
Rotterne har været tørstige
I løbet af et år kan et rotte-par blive til 800 rotter, og betingelserne har været gunstige i år:
- At der er mange rotter, oplever vi lige nu på landbrug rundt omkring i hele landet. De har været tørstige i varmen og har søgt til vandløb, søer og vandhuller ved ejendommene. Nu søger de så ind i staldene, siger Frede Hansen.
Han er tidligere landmand og ved, hvad det betyder, at der er rotter i stalden:
- Det går ud over produktionen. Det påvirker alle, dyrene og de ansatte, og rotterne kan være med til at bringe smitte ind i stalden. Der er mennesker, som dør af sygdomme overført af rotter, hvis de ikke bliver behandlet i tide, siger Frede Hansen.
Skærpede krav
En lovændring for to år siden betyder, at man ikke må lave forebyggende bekæmpelse med gift. Rotter skal være konstateret på stedet, før der må giftbehandles:
- Det betyder ofte, at der går for lang tid, før rottebekæmpelsen kan komme i gang. Vi bruger derfor den fremgangsmåde, at vi sætter hurtigt og massivt ind med rottebekæmpelse, så vi er sikre på, at hele ejendommen kan erklæres fri for rotter. De skal slås ihjel, så vi kan få ro på. Derefter kan vi komme i gang med arbejdet med at sikre mod rotter i fremtiden, siger Frede Hansen.
Stor vækst i afdeling
Brødrene Ewers etablerede afdelingen med skadedyrsbekæmpelse i august 2015, og den har siden oplevet stor vækst. I dag er der syv medarbejdere.
Frede Hansen blev ansat for godt et år siden. Han er født og opvokset på en ejendom på Haderslev Næs og har tidligere været svineproducent på Salling ved Limfjorden. Han var valgt ind i Landsudvalget for Svineproduktion i 12 år og kender dermed branchen indgående. Så han ved, hvad landmænd forventer, når de laver en aftale om skadedyrsbekæmpelse.
Tæt kontakt til brugerne
- Alle i afdelingen har arbejdet med landbrug og kender til forholdene på ejendommene. Vi kontakter altid landmanden, inden vi kommer til ejendommen, og vi har stor nytte i vores arbejde med den tætte kontakt med landmanden og de ansatte. De kender forholdene på stedet og kan hjælpe til med at gøre rotte-bekæmpelsen effektiv, siger Frede Hansen.
Vrimler med rotter
Han fortæller, at det kan være et omfattende arbejde.
- Det sker, vi kommer til en ejendom hvor det vrimler med rotter, og hvor de er overalt. Jeg husker, at vi måtte pille tagplader af for at komme ned til rotterne og få dem udryddet. Men det er nødvendigt, for rotter koster på bundlinjen i produktionen. Det gælder på alle landbrug, siger Frede Hansen.
Også hvepse er skadedyr
Brødrene Ewers arbejder med alle former for skadedyr, selv om rotterne fylder meget. En aftale med selskabet betyder også, at hvepsebo fjernes, og at andre former for skadedyr bekæmpes.
Skadedyrsbekæmpelsen sker desuden ikke kun på landbrug. Også store virksomheder har en aftale med selskabet:
- Jeg oplever at flere og flere laver en aftale med os. De er tilfredse med, at vi er konsekvente i indsatsen, og at de kan se resultater af vores arbejde. Det er en billig forsikring mod at få besøg af udbudne gæster. At have rotter i stalden er ikke særlig rart, og derfor skal der gribes resolut ind. Det gør vi, siger Frede Hansen.