Sølvbryllup med vikaren
I 25 år har Frede Larsen fra Haastrup været fast vikar hos Bente og Karsten Larsen i Gudbjerg. I forrige uge overraskede de ham med en lille sammenkomst, hvor de udtrykte deres glæde over, at det har kunne lade sig gøre og fremhævede Frede Larsens evne til at falde ind og gøre et godt stykke arbejde.

Stemningen er god mellem Frede Larsen (tv) og familien på Grangaarden i Gudbjerg og tilliden er i top, når Karsten Larsen (tv) overlader ansvaret for dyr og malkning til deres faste vikar. Fotos: Henriette Lemvig
Med en hengiven hund for fødderne er der ingen tvivl om, at Frede Larsen hører til på Grangaard hos Bente og Karsten Larsen i Gudbjerg.
I 25 år er han kommet som fast vikar, når familien har skullet på ferie eller på anden vis har haft behov for en afløser i stalden, hvor der i dag står 130 jerseykøer. 25 år, som har gjort så eftertrykligt indtryk, ikke bare på hunden Maddie, men også på Bente og Karsten Larsen, at de i al hemmelighed har arrangeret en lille komsammen alene for Frede Larsens skyld – og helt uden, at han skal trække i arbejdstøjet og i gang hos køerne.
- Det er så utroligt betryggende bare at kunne ringe til Frede, når vi har behov for hjælp. Nok er han ansat gennem Vikarservice Lillebælt, og det er dem, vi afregner med i sidste ende, men vi ringer altid direkte til Frede. Kan han ikke, bliver vi jo nødt til at se, om ikke vi kan lægge vores planer om, smiler Karsten Larsen og suppleres af sin hustru.
- Vi kender efterhånden Fredes andre aftaler, så vi ved, at vi skal undgå at holde ferie, mens Det Fynske Dyrskue løber af stablen, og når kornet kommer ind hos DLG i høst. Her er Frede optaget og har været det i alle årene.
Nyder afvekslingen som vikar
Frede Larsen sender et lille forsigtigt smil.
- Jeg kan godt lide afvekslingen, siger han.
- Men det har også enorm værdi, at det er de samme steder, jeg vender tilbage til i løbet af året. Havde det ikke været for langtidsafløsningerne, tror jeg ikke, at jeg var blevet i vikarordningen i så mange år. En enkelt dag et fremmed sted i ny og næ, det kan jeg godt lide, men det er de faste steder og langtidsafløsningerne, hvor ejer er bortrejst på lang ferie eller på anden vis har brug for hjælp i en fastlagt periode på nogle uger, at jeg nyder det mest.
God til dyr
I de 25 år Frede Larsen er kommet hos Bente og Karsten Larsen, har han været vidne til tre børn, der er blevet voksne og været med til at byde hunden Maddie velkommen, da hun for snart mange år siden, også blev en del af familien. Nu følger hun ham, så snart hun hører ham i gårdspladsen.
- Er vi ikke hjemme, når Frede kommer, går han selv ind i stuehuset, når han er færdig med morgenmalkningen og laver kaffe og får noget at spise. Her er det meget sjovt at se, hvordan Maddie begynder at skubbe til Frede, når han har siddet et stykke tid. Så er det tid til, at de skal ud i stalden igen og videre med arbejdet, fortæller Karsten Larsen og understreger Frede Larsens evne til at arbejde med dyr.
- Frede har en rolig omgang med dyrene og er meget omhyggelig med sit arbejde. Vi kunne ikke ønske os det bedre.
Rart med tillid
Frede Larsen har selv haft egen malkekvægproduktion i ti år i Haastrup, hvor han stadig bor, inden han for 29 år siden begyndte som vikar.
Han er uddannet landmand fra Dalum Landbrugsskole og nyder, at han er vellidt, hvor han kommer.
- Det er selvfølgelig rart, at der er tillid til det stykke arbejde, jeg laver. Og når man kender familierne og de steder, man kommer, så er det i særdeleshed et fantastisk arbejde.
Mindst 2.000 årlige timer
Hvornår Frede Larsen takker af efter lang tro tjeneste, ved han endnu ikke selv.
- Jeg kan stadig godt lide det, jeg laver. De 25 år her på gården er fløjet afsted, og kommer jeg ikke op på samlet mindst 2.000 arbejdstimer om året, så vil jeg tillade mig at kalde det et dårligt år, siger han og trækker en smule på smilebåndet.
- Men selvfølgelig er der en slutdato. Jeg er 66 år og kan da godt mærke, at jeg skal holde mig i gang, hvis ikke kroppen skal værke for meget. Det at passe kvæg og malke to gange dagligt er et fysisk hårdt arbejde, så måske går jeg ned i tid om nogle år. Det bestemmer jeg jo heldigvis nogenlunde selv, siger han, der adspurgt i fællesskab med Bente og Karsten Larsen får regnet sig frem til, at han i gennemsnit bruger 30 af årets dage på Grangaarden i Gudbjerg.