Siden 1. august er antallet af ledige personer faldet med 9.436 personer, og antallet af personer på lønkompensation er efter sommerferien reduceret til blot 14.000 personer. I foråret var der knap en kvart million på ordningen.
Næsten en kvart million danskere var sendt hjem med lønkompensation i foråret. Men nu er antallet af personer reduceret til blot 14.000 personer ifølge dugfriske tal fra Erhvervsministeriet
Erhvervsminister Simon Kollerup hilser nyheden velkommen:
- Jeg er glad for, at ordningen har været med til at holde hånden under danske lønmodtagere og arbejdspladser, og at flere virksomheder nu igen kan stå på egne ben. Men vi må ikke tro, at vi har overstået det hele. Mange virksomheder kæmper stadig, og derfor arbejder regeringen også lige nu på initiativer, der skal sørge for, at nogle af de brancher, der er hårdest ramt, får mere hjælp. Det skal blandt andet ske ved Forum for genstart, der netop er blevet lanceret, hvor regering sammen med erhvervsledere fra en lang række erhverv skal finde tiltag, der kan støtte eksporten.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kalder coranaepidemien »en kæmpe kæberasler til økonomien og arbejdsmarkedet i store dele af verden«.
- Rigtig mange har mistet jobbet, og det er hårdt for den enkelte og deres familier. Situationen kunne have været endnu værre, hvis vi ikke havde haft lønkompensation. Ordningen har været med til at bevare tusindvis af arbejdspladser, selv om der i perioder har været tomme ordrebøgerne og ingen kunder. Lønkompensation er ikke holdbar i længden, og derfor har regeringen og arbejdsmarkedets parter aftalt at udfase ordningen. Det betyder desværre også, at vi kan forvente flere fyringer, siger han.
Tilfreds cheføkonom
Cheføkonom hos Nykredit, Troels Kromand Danielsen, siger i en kommentar:
- At så få personer er på lønkompensationsordningen efter ferien samtidig med, at ledigheden falder så relativt meget her i begyndelsen af august, tegner temmelig godt for arbejdsmarkedet i efteråret. Står lønkompensationstallene på blot 14.000 personer til troende, vil vi næppe se en større ledighedsbølge til september eller til efteråret.
Det er dog for tidligt at konkludere håndfast på tallene, mener han.
Erfaringen fra opgørelsen af personer på lønkompensation fra uge 25 spøger nemlig stadig. Her blev omfanget i første omgang opgjort til 25.000 personer. Men i takt med at flere ansøgte også bagudrettet, er det tal løbende justeret op til 77.000 personer.
- Ikke desto mindre har tiden efter sommerferien budt på en del opløftende tal for dansk økonomi. Vi har ret tydeligt set en stigende aktivitet i både industriproduktionen og i vareeksporten herhjemme og på de europæiske markeder – men også ude i verden. Og i ugens løb har vi fået en række stærke pejlemærker fra halvårsregnskaberne for flere større danske industrivirksomheder, der viser stærk ordreindgang og aktivitet. Det er positive takter i en tid, hvor smitten ellers tager til, siger Troels Kromand Danielsen.
Udvikling
Ordningen om lønkompensation bidrager til, at fyringstruede lønmodtagere i stedet kan blive sendt hjem med deres fulde løn, mens virksomheden får kompenseret en andel af lønnen fra staten. I uge 32 blev der ifølge Erhvervsministeriet søgt og godkendt lønkompensation for 13.738 personer. Tallet vil formentlig stige i takt med, at virksomhederne får indsendt og behandlet deres ansøgninger. I uge 18 var der 244.333 personer.
Tallet fra godkendte ansøgninger dækker over antallet af unikke personer, der er hjemsendt den pågældende uge med en godkendt ansøgning. Virksomheder kan sende medarbejdere hjem og først søge ordningen senere (frem til den 20. september).
Samlet set har 270.000 lønmodtagere været omfattet af lønkompensationen.
mip