L&F vil gøre mere for at afhjælpe de problemer, der holder landmændene vågne om natten

Dårligt mentalt helbred er højere blandt landmænd end andre erhvervsgrupper, viste den nylige undersøgelse »Toppen af isbjerget«. Erhvervs- og Forskningsdirektør hos L&F peger på, at de unge kan være én af nøglerne til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø.

Søvnløshed, stress, ensomhed og bekymringer om fremtiden. Det er nogle af de dystre tendenser, der tegnes i et øjebliksbillede af landbrugs-erhvervets mentale tilstand.

2.737 landmænd m/k har svaret på 14 spørgsmål om mental sundhed på deres landbrug. Bag undersøgelsen står Seges Innovation, som har udfærdiget rapporten »Toppen af isbjerget«.

35 procent af respondenterne er usikre og bekymrede for deres fremtid som virksomhedsejere. Omkring 30 procemt af respondenterne har i nogen eller højere grad besvær med at sove.

Det er ikke mindst det udefrakommende pres og omskiftelige vilkår, som fylder mest for landmændene.

I rapporten er det blandt andet interessant, at hele 41 procent af de adspurgte føler sig alene i forhold til bekymringer om deres arbejdsplads. Det er ikke nødvendigvis overraskende, da man traditionelt set som landmand står meget alene med overblikket og ansvaret for den enkelte bedrift. Dog er der i landmandserhvervet en unik kultur af stærk foreningsdeltagelse og deraf at samle sig med andre i for eksempel erfagrupper. Derfor skulle man tro, at der i høj grad var mulighed for at dele sine bekymringer.

Anders Martin Klöcker, Erhvervs- og Forskningsdirektør, L&F

Afklaring

Blandt andet derfor glæder det vil Anders Martin Klöcker, Erhvervs- og Forskningsdirektør hos Landbrug & Fødevarer, at der snart kommer en afklaring på den grønne trepart.

- Landbrugserhvervet er i høj grad styret af blandt andet politiske rammer og regler, sæsoner og deraf vejrforhold mm., som jo for den enkelte landmand er svært at have fuld kontrol over, hvilket kan føre til større usikkerhed. På den baggrund ser vi det rigtig positivt, at der forhåbentlig snart findes en aftale om grøn trepart, som netop giver klarhed over de rammer, som danske landmand skal agere i de kommende år, siger han.

En meget stor andel af respondenterne (81 procent) giver dog også udtryk for, at de i højere grad er glade og motiverede for deres arbejde. Balancen mellem arbejdsliv og privatliv ser dog ud til at blive sværere jo større omsætning og jo flere medarbejdere, man har.

Alene

Følelsen af at være alene om de daglige arbejdsopgaver, tanker og eventuelle bekymringer er meget forskellige blandt respondenterne, men hele 41 procent føler sig i højere grad alene, hvilket Anders Martin Klöcker særligt bemærker.

- Det er ikke nødvendigvis overraskende, da man traditionelt set som landmand står meget alene med overblikket og ansvaret for den enkelte bedrift. Dog er der i landmandserhvervet en unik kultur af stærk foreningsdeltagelse og deraf at samle sig med andre i for eksempel erfagrupper. Derfor skulle man tro, at der i høj grad var mulighed for at dele sine bekymringer, fortæller han.

Der er 16 procent, svarende til 438 respondenter, som tidligere har været ramt af stress, depression eller lignende. Blot 32 procent af disse har dog været sygemeldt i den forbindelse.

- Det skal vi gøre mere for at afhjælpe. Det kræver, at vi dels klæder vores ejere og ledere på til at kunne agere i usikkerhed mm. samt, at vi præger den næste generation af landmænd til i højere grad at have fokus på mentalt helbred. De unge kan være en af nøglerne til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø som gode ambassadører på de arbejdspladser, de kommer ud på. Det er blandt andet noget af det, vi har fokus på i L&F's arbejdsmiljøstrategi. Vi skal lægge et særligt fokus på, hvordan man systematisk arbejder med arbejdsmiljø på sin bedrift - både fysisk og psykisk, siger Anders Martin Klöcker.

Toppen af isbjerget

  • Rapporten »Toppen af isbjerget« er udarbejdet i august 2024 af Ditte Kjær Jacobsen & Christina Edstrand, Arbejdsmiljø, Seges Innovation P/S
  • Undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, er udarbejdet med finansiering fra Fællesfonden Mellem Søren Chr. Sørensen og hustrus Mindefond og Foreningen af jyske Landboforeninger
  • Forskerne bag rapporten har udsendt et spørgeskema til alle deltids- og heltidslandmænd i Danmark; Der er cirka 6.000 heltidslandmænd og 10.000 deltidslandmænd
  • En undersøgelse fra Arbejdstilsynet udgivet i 2022 viste, at 11,5 procent af lønmodtagere i branchen »Landbrug, skovbrug og fiskeri«, ofte eller hele tiden har følt sig stresset

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også