Få gode råd til MUS med medarbejderne
Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) er en vigtig del af personaleledelsen – også i landbruget.

Er du som driftsleder eller ledende virksomhedsejer i landbruget i tvivl om, hvor du skal begynde i forbindelse med medarbejderudviklingssamtaler (MUS), så kommer ledelseskonsulent Jette Sandager fra VKST her med gode råd.
Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) er en vigtig del af personaleledelsen. Generelt set er MUS en integreret del af god ledelsespraksis og bidrager til at skabe en kultur af åben kommunikation, medarbejderengagement og kontinuerlig forbedring, hvilket er essentielt i ethvert moderne landbrug.
Er du som driftsleder eller ledende virksomhedsejer i landbruget i tvivl om, hvor du skal begynde i forbindelse med MUS, så kommer ledelseskonsulent Jette Sandager fra VKST her med gode råd.
Først og fremmest skal du som leder gøre dig tanker om:
- Hvad er mit mål med denne samtale?
- Hvad vil jeg gerne sætte fokus på i udviklingen af mine medarbejdere?
- Hvor og hvordan skal jeg afholde samtalen?
- Hvordan vil jeg arbejde med de informationer, jeg får fra medarbejderen?
Udarbejd en dagsorden
Udover overvejelserne skal der udarbejdes en dagsorden, der skal udleveres til medarbejderne 8-14 dage før selve samtalen skal finde sted. Stil krav til medarbejderne om, at de skal tage stilling til de enkelte punkter på dagsordenen.
Begge parter skal huske, at MUS ikke er en lønforhandlingssamtale. Den skal tages på et andet tidspunkt.
De overordnede emner til samtalen kan være:
- Medarbejderens trivsel.
- Medarbejderens ønsker til fremtidig efteruddannelse og opgaver.
- Samarbejde mellem medarbejderne.
- Lederens rolle.
- Kommunikationen på arbejdspladsen.
Aktiv handlingsplan
Når samtalen afholdes, er det en fordel at have for øje, at man som leder lytter meget til det, som medarbejderen siger og giver udtryk for, mere end det er at tale selv.
Husk at give plads til, at medarbejderen får sagt det, som de har forberedt. Ikke alle personer har let ved denne typer samtaler. Hvis ikke der skabes et trygt miljø, hvor medarbejderen kommer med meninger og holdninger, så får du som leder ikke noget fra samtalen, der kan arbejdes videre med.
Når samtalen er afsluttet, udarbejder I sammen en handlingsplan for de aftaler, der er indgået. Handlingsplanen skal være aktiv, og ikke blot et referat, der ligger i skuffen til næste MUS.
Sæt deadlines på for de enkelte punkter. Det kan være deadlines for udførelse af opgaven, men også for hvornår man næste gang følger op på punktet. Man skal som leder sørge for at lægge det i sin kalender, så det ikke løber ud i sandet.
Hvis medarbejderne er af den opfattelse, at MUS ikke skaber værdi, er det fordi, der ikke bliver fulgt op på handlingsplanen. Så det er vigtigt at lave en opfølgning.