Han er blevet drillet en smule med de mange legetøjsmaskiner, der står i mødelokalet.

- De har da været lidt efter mig og sagt, at det bare er fordi jeg sætter mig ind og leger med dem, når jeg lukker døren, siger Ronald Christensen, der dog for længst har bevist, at tiden hos Nordjysk Entreprenør Materiel langt fra kun er blevet brug til leg.

Ronald Christensen har oplevet meget, siden han for 43 år siden blev ansat som svend hos maskinhandler F. Quistgaard. 11 år efter ansættelsen købte han sig i 1985 ind i firmaet, som han i dag ejer sammen med Jesper Nørgaard og sønnike Bjørn Christensen. Navnet F. Quistgaard er for længst ændret til Nordjysk Entreprenør Materiel, NEM, i 2004 lukkede man virksomhedens afdeling i Klarup for at satse på gesjæften i Løgstør, hvor antallet af kvadratmeter på matriklen til gengæld er udvidet flere gange, siden han første gang trådte ind ad døren.

Den seneste tilbygning – kontorlokaler til salg og bogholderi – blev taget i brug for blot et par måneder siden, mens det gamle værksted i dag fungerer som lagerhal.

Der havde pladsen formentlig også været lidt trang i forhold til at makke med virksomhedens seneste specialopgave; at montere en 22 meter lang arm på en gravemaskine, så den kan grave ler op i 17 meters dybde for et teglværk.

Sikkert koncept

Når Ronald Christensen skal forklare, hvorfor hans virksomhed har klaret sig, og der i dag huserer 13 medarbejdere i huset, mens han gennem tiden har måttet vinke farvel til flere importører, er svaret ganske simpelt.

- Vi har hele tiden holdt os til vores koncept, og aldrig slået større brød op, end vi har kunnet gabe over, lyder det fra NEM-direktøren, der i dag sidder på markedet for Komatsu-maskiner for hele den nordlige del af Jylland med Viborg som det sydligste punkt. Samtidig er man også eneleverandør til Grønland.

Mens man i Løgstør har holdt sig til velkendte markeder – som man for tre år siden krydrede med det lidt mere eksotiske Grønland, som blandt andet har gjort snescootere til en del af repertoiret – har Ronald Christensen set leverandører brænde sig på blandt andre egyptiske og islandske eventyr. Eventyr, der også har påvirket det nordjyske firma, som i dag skaffer sine Komatsu-maskiner og -reservedele gennem Scan-Truck i Skive.

- Jeg glemmer aldrig sidste gang, vi mistede en leverandør. Det var 9. december 2009, KFD lukkede. For os betød det, at vi fik et bræk i at kunne skaffe stumper, for dem kunne vi ikke få direkte fra fabrikken i Belgien. Heldigvis lykkedes det os at få et samarbejde med Hesselberg i Norge, fortæller Ronald Christensen.

- Det har givet en del ekstra arbejde hver gang, en leverandør er bukket under. Men man siger jo også, at den enes død, er den andens brød. Sådan var det også i det her tilfælde, hvor vi købte omkring halvdelen af de nyere entreprenør-maskiner i konkursboet, mens vi endte med at købe hele reservedelslageret.

Generationsskifte

Med sine 71 år er Ronald Christensen udmærket klar over, at tiden som direktør har en udløbsdato. Derfor er man også i fuld gang med et glidende generationsskifte.
I 2010 købte sønnen Bjørn Christensen sig ind. Hvornår farmand forlader skrivebordet for sidste er gang er dog endnu uvist.

- Planen er, at jeg skal helt væk en gang, men det er jo ikke sådan lige at slippe. Derfor har vi heller ikke sat nogen bestemt dato endnu. Men når det sker, er det rart at vide, at virksomheden kører videre. Det er vigtigt for mig, for det har jo været en kæmpe del af mit liv i mange år, og jeg har aldrig fortrudt, at jeg købte mig ind, siger veteranen, som trods de mange år i branchen, stadig hiver opgaver ind, der aldrig har været magen til i værkstedet på Danmarksvej.

Store maskiner

Når gravemaskinen med den 22 meter lange arm er skibet videre, venter endnu en af de store opgaver.

- Vi har været så heldige at sælge Danmarks største dozer. Den vejer 75 tons. Vi har aldrig før solgt noget på den størrelse. Den kommer ind til september, lyder det begejstret.
Når det sker, venter der et større arbejde med at gøre maskinen klar til at køre kul på Nordjyllandsværket.

- Der er mange ting, der skal laves om. Der er store sikkerhedskrav til sådan en. Den skal blandt andet støjisoleres og have nye mere sikre vinduer i. Det er sådan opgave, der ikke findes nogen standardløsning til, så der skal tænkes lidt ekstra over tingene. Men det er også sådan noget, der sjovt, siger Ronald Christensen, der trods en imponerende samling af legetøjsmaskiner og et sortiment, hvor minigravere er blandt de mere populære, bestemt ikke er fremmed for store maskiner.

- Vi servicerer også Danmarks største gravemaskine på 95 tons. Den kører for DLG på det tidligere Aggersund Kalkværk. Den er fra 1986 og har rundet de 38.000 timer, forklarer han.

- Så jo. Der sker også spændende ting her i Nordjylland, og jeg glæder mig til at komme på arbejde hver dag, konstaterer han